Козите харесват усмихнати хора

Козите харесват усмихнати хора

Козите харесват усмихнати хора

Оказва се, че козите могат да разчитат човешките настроения и освен това имат предпочитания към хора, които изглеждат щастливи, пише Mashable. 

Според ново проучване, публикувано в списание Open Science, козите предпочитат "позитивните човешки емоционални изражения на лицето". Това са усмихнатите лица. 

Изследователите са оставили кози в затворена зона за тестове и са им позволили свободно да изследват двойки черно-бели снимки на човешко лице - едно усмихнато и едно ядосано. Учените открили, че козите предпочитат да се доближават до снимката на усмихващото се лице. Резултатите показват, че козите, които традиционно са опитомени за целите на производството на храни, имат способността да четат човешки изражения на лицето.

"Тези открития оспорват теорията, че такива сложни способност са ограничени единствено до животните - компаньони или работните животни", казва пред изданието един от авторите на изследването Савали Редиголо от Федералния университет в Сао Пауло. Ученият обяснява, че докато компаньоните все още са по-добри в умението да разчитат хората, изследването доказва, че козите са в състояние да разберат дали хората изглеждат щастливи или не - и че "предпочитат щастливи лица". 

"Кучетата много умело възприемат човешките комуникативни знаци и могат да интегрират визуална и акустична емоционална информация", казва Савали Редиголо "Конете също възприемат и разграничават емоционалните ваариации в човешкото лице".

Резултатите бяха най-категорични, когато снимката на усмихнатото лице беше поставена от дясната страна на тестовото пространство. Според изследователите, това може да се дължи на асиметрията на мозъка на козите. 

"При кучетата например, лявото полукълбо на мозъка е свързана с по-положителните емоции, което може да доведе до отклоняване на погледа надясно. Това вероятно може да се случи и с козите", казва Редиголо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ