Мъжкото лице запазва младежкия си вид много по-дълго от женското. Вижте още 7 интересни факта за тялото на силния пол

Мъжкото лице запазва младежкия си вид много по-дълго от женското. Вижте още 7 интересни факта за тялото на силния пол

Мъжкото лице запазва младежкия си вид много по-дълго от женското. Вижте още 7 интересни факта за тялото на силния пол

Тялото на мъжа е пълно с изненади! И тези 8 факта, подбрани от BrightSide, го доказват.

Бавно стареене

За съжаление на всички жени на този свят, мъжкото лице запазва младежкия си вид много по-дълго от женското. Причината? Кожата на мъжа губи колагена много по-бавно и съответно - се набръчква и отпуска на по-късен етап.

Въпреки това тъй като мъжете като цяло не се грижат много за лицето си или поне не толкова колкото дамите, те са по-податливи на вредните влияния на времето, което може да сведе естественото им предимство пред жените до нула.

Способността да кърмят

Правилно сте разбрали - мъжете също разполагат с жлези, способни да произвеждат мляко. Подобна функция обаче е атипична за мъжкото тяло.

Най-вероятно основният виновник е хромонът пролактин и неговото завишено производство. Това може да е вследствие от някои медицински препарати, с които се стимулира сърцето, лекуват  се проблеми, свързани с хипофизата и хипоталамуса, употребата на опиати или екстремен глад.

Плешивостта

Вероятно повечето мъже се успокояват с мисълта, че генетичната предразположеност към оплешивяване се предава единствено чрез майчината Х-хромозома. Това обаче не е напълно вярно. Има и други не по-малко важни фактори.  но това не е съвсем така.

Ако бащата на даден мъж е плешив, шансовете синът му също да загуби косата си се увеличават с 60%. Активността на мъжките хормони също оказват влияние върху космените фоликули – тялото постепенно започва да губи способността си да произвежда нова коса. Стресът и еднообразната диета също увеличават риска мъжът да оплешивее.

Предменструален синдром

Това може много да ви изненада, но 26% от мъжете също страдат от Предменструален синдром (ПМС).

През този период мъжете стават по-чувствителни, раздразнителни и гладни и дори могат да усетят болки в стомаха. Това са абсолютно същите симптоми, които получават жените през същия период от месеца.

Всяко мъжко бебе в началото е женско

Всички хора започват съществуването си като същества от женски пол. Х и Y хромозомите са отговорни за определянето на пола на всяко бебе. Ако две Х хромозоми се срещнат по време на зачеването, се получава момиченце; ако се съберат Х и Y хромозоми, се появява момченце.

През първите 5-6 седмици от бременността Y хромозомата не е активна. Докато тя не започне да функционира, ембрионът се развива като момиченце.

Дебела кожа

Мъжкият хормон тестостерон прави мъжката кожа по-дебела. Тя е с около 25% по-дебела от женската.

Въпреки това с напредването на годините мъжката кожа става по-тънка, докато женската си остава със същата плътност до менопаузата.

Адамовата ябълка

Чудили ли сте се някога за какво служи адамовата ябълка и защо при мъжете тя е по-голяма? Тироидният хрущял при жените е само леко издаден. Неговата единствена цел е да защитава гласните струни.

Тироидният хрущял също така е отговорен за по-високите тонове в гласа на хората. През тийнейджърските години ъгълът му спрямо пръстения хрущял се изменя, което води до образуването на Адамовата ябълка и до т.нар. "мутиране" на гласа. Този ъгъл е по-малък при мъжете, отколкото при жените, което прави издаването напред по-голямо, а гласовете им по-ниски.

Възприятията за цветове

Мъжете могат да възприемат много по-малко оттенъци на цветовете отколкото жените и причината за това е много проста. Цветовото възприятие се определя от конусните клетки на ретината. Информацията за тях се пази в Х-хромозомата и тъй като жените разполагат с две Х хромозоми, броят на конусните клетки, които притежават, разбира се е два пъти по-голям от този при мъжете.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ