Най-странните коледни традиции по света

Най-странните коледни традиции по света

Най-странните коледни традиции по света

Всяка страна има своите обичаи за посрещането на Коледа. На някои места по света обаче има много странни Коледни традиции. Ето някои от тях:

Лошия Дядо Коледа

Ако си мислите, че най-лошото, което може да ви се случи около Коледа е да влезете в списъка с лошите деца, значи не сте чували за Крампус - злият двойник на Дядо Коледа. Той наказва всички деца, които не са били послушни през годината.

На 6 декември австрийските мъже обличат страшните дяволски костюми и обикалят из градовете. А на сутринта можете да откриете, че коледният ви чорап до камината е пълен не с подаръци, а с въглени.
Тази легенда произлиза от алпийските страни и е разпространена още в Унгария, Бавария и Словения.

Caga Tio

В Каталуния на Коледа имат една доста странна традиция, наречена „Caga Tio". Издълбава се дънер, който се поставя на четири дървени крака и му се рисува усмихнато лице.
Всяка нощ този дънер се „храни" с лакомства и се завива с одеяло, за да не настине. На Коледа дървеното човече се хвърля в камината, удря се с пръчка и му се нарежда да пуска лакомства. Докато семейството дружно го налага с пръчки, всички пеят традиционна за случая песничка, с която окуражават дънера да пусне повече лакомства.

Коледният козел

В скандинавските страни козелът е символ на бога Тор, чиято колесница била теглена от два козела. Тор често убивал животните и след това ги съживявал с легендарния си чук, за да развеселява приятелите си. Така в Швеция, Норвегия и някои други северни страни могат да се видят митичните козли. 

В шведското градче Галве всяка година се издига 13-метров сламен козел, който вандалите всеки път успяват да запалят и да превърнат в зрелищно шоу от 1966 година насам. Традиционна коледна шега е също да успееш да прекараш коледния козел в двора на съседа си, но без да забележи.

Източник: Дарик

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември