Съвети за справяне със злояди деца от Джейми Оливър

Съвети за справяне със злояди деца от Джейми Оливър

Съвети за справяне със злояди деца от Джейми Оливър

Преди всичко, позволете ми да кажа, че всички тактики, които съм включил тук, ще проработят както при придирчиви към храната възрастни, така и при злояди деца. Всяко дете е различно и, уверявам ви, нашите хранения далеч не са перфектни – винаги е страшна касапница и ако изкараме вечерята без някое дете да се разреве, си е направо рядкост!

Вкусовете, характерите и състоянието на ума им се променят постоянно и личното ми убеждение е, че съм на 30 секунди от анархията. Но ако сте постоянни в използването на някои от тези стретегии, накрая ще излезете победители.

НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ
Нормално е децата да минават през фази, в които харесват или не харесват неща – колкото и неприятно да е, това си е част от порастването. Ако нещо не е хит, постоянство и търпение му е майката. Пробвайте три, десет, двайсет пъти, докато успеете. И се опитайте да не правите драма от това. Просто вземането на храната без коментар е най-доброто. Опитайте пак друг ден. Накрая ще се пропукат, а ако не, значи може би никога няма да станат фенове на тази храна, което е в реда на нещата.

ОКУРАЖАВАЙТЕ ДОБРИТЕ НАВИЦИ
С времето измислете стратегии, за да събудите интереса им и да подсилите и окуражите положителните хранителни навици. Изключително важно е да накарате децата сами да искат да ядат хубави неща, да посрещат с отворени обятия и да се вълнуват от нови вкусове, текстури и съставки, да привлечете вниманието им и да ги вдъхновите да излязат от зоната си на комфорт, за да опитват нови неща.

БЪДЕТЕ ПРИМЕР
Децата ви ще ви копират и ще се учат от вас, така че покажете им пътя. Включвайте разнообразие от храни по време на храненията – веднъж щом ви видят, че ядете нещо, много по-вероятно е да го опитат. А ако нещата се закучат, дори една дръзко открадната от чинията ви хапка, когато са готови да пробват нещо ново, е хубаво нещо.

УСТАНОВЕТЕ РЕД
Създайте добра рутина, колкото се може по-рано. Ние се опитваме да се придържаме към три основни хранения за деня с лека закуска в късната сутрин и следобед – по този начин децата знаят какво се случва, чувстват се спокойни и имат време да огладнеят. Освен всичко друго това им дава шанс да чакат храненето с нетърпение.

СИЛАТА НА РАСТЕНИЯТА
Едно от най-ценните неща, които може да възпитате в детето, е това то да възприема похапването на зеленчук или плод напълно нормално. Използвайте каквито искате трикове, за да ги приучите. Ако се наложи да режете с къдрав нож, да правите панделки от зеленчуци с белачката или да кръстите нещата по някакъв смешен начин, за да ги пробват – направете го!

Умна тактика може и да е да ги убедите, че всъщност им давате лакомство, защото го получават извън храненията.

Открил съм, че след баня, когато още не искат да си лягат, с радост биха опитали сурова аспержа или зелен боб, стига да разсеят татко, за да не ги слага да спят... Също така винаги на масата ни десетина минути преди да се сервира има купа със салата – ако са достатъчно гладни, от самосебе си се насочват към нея, докато чакат.

С РАЗСЕЙВАНЕ ИЛИ БЕЗ РАЗСЕЙВАНЕ?
Наистина съм раздвоен тук. Мразя играчки, телевизори и телефони на вечеря. Вярвам, че хубавият разговор е единственото, от което човек има нужда. Въпреки това, ако по-малките деца имат проблем с яденето на хубава храна, да им позволите да гледат любимото си филмче може и да ги разсее достатъчно, за да се нахранят. Мисля, че микс от стратегии спрямо възрастта е най-доброто решение. А накрая, когато станат по-големи, определено храненето, споделянето и разговорът са начинът – добре е и за душата.

МАСКИРАНЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ
Не съм голям фен на криенете на зеленчуците, но работи наистина добре. Да ги нарежете наситно или да ги пасирате е чудесно като за начало. С времето може да ги оставяте на все по-големи парчета, докато накрая не спрат да ги забелязват. Тази тактика е по-скоро начална фаза, отколкото панацея.

ПОГЛЕДНЕТЕ ПО-ОБЩО
Не се самообвинявайте, ако нещата не вървят съвсем по план. Хвърлете поглед назад към цялата седмица и ще се убедите, че всъщност са се справили добре. Ако битката е неравна, не се тревожете, всички сме минали през това!

5 НЕЩА, КОИТО ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД
Вечерята обикновено е хаос – подгответе се!
Детето ви не е възрастен, така че дайте му малко повече свобода.
Ако детето само отгледа или сготви нещо, много вероятно е и да го яде.
Концентрирайте се върху това, което харесват, а не върху това, което не харесват.
Ако всички ядат нещо, вероятността да пробват и децата е много по-голяма.

DON’T WORRY, BE HAPPY!
В края на краищата, ако сте загрижени какво ядат децата ви, фактът, че ви пука, вече ви вкарва във Висшата родителска лига. Забавлявайте се с храната и се опитайте да мислите дългосрочно. Накрая ще се получи.

Откъс, адаптиран от книгата на Джейми Оливър Super Food Family Classics

Източник: Новите родители

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ