Тайните оръжия на успешните жени

Тайните оръжия на успешните жени

Тайните оръжия на успешните жени

Списъкът от фактори, които определят доколко са успешни жените, в наши дни е доста дълъг и се изчерпва не само с дома и възпитанието на децата, но и с кариерата, себереализацията, проявите на творчество и положението в обществото.

Правилата за успех от различни гурута се изливат над хората като от рог на изобилието - от най-различни медии, книги, но и от съмнителни източници, затова е добре да обясним какво е определящо за женския успех и търсим мнението на утвърден психолог и сексолог, каквато е Галина Дмитриева от руски тренинг център, разказва woman.rambler.ru.

Главното, по нейни думи, е да определите своите критерии, защото да преследвате неща, които изглеждат важни за другите хора, означава да се отдалечите от своята истинска цел. А това не ви е нужно.

Критерият за успешен човек е само един: този човек е щастлив и доволен от живота си.

Мнозина смятат, че това е въпрос на късмет, но щастливият и хубав живот е на практика резултат от кураж и упорито следване на личните желания и потребности. За да ги разпознаете и приложите правилно, са ви необходими следните неща:

Избирайте само свои лични критерии за успех

При избора на жизненоважни цели често се ръководим не от личните си интереси и желания, а споделяме “общоприети“ съждения и критерии, например повече пари, допълнително образование, покупка на кола, ново жилище, смартфон. И така, асо в детството си сме мечтали да станем балерини, актриси, стюардеси или нещо друго, а се окажем в друга житейска роля, дори тя да е много престижна, се чувстваме абсолютно нещастни.

Ефектът на обществените ценности е много лесно да се проследи, например във фитнеса, където мнозина отиват не за удоволствие, а от страх да не бъдат дебели, нещастни и съответно – неуспешни. За да определите дали не сте попаднала в този психологически капан – „общественият избор“, се запитайте: „Защо правя това? Дали не защото моите родители/приятели/колеги са ми казали, че е правилно и хубаво?“

Това се отнася и за омъжването, и за децата – не бива да сключвате брак и да раждате само, защото повечето хора мислят, че в тези неща се заключава основната женска себереализация.

Постоянно „играйте“

Не в смисъл да сте притворени и лъжовни, а в отношенията си към другите хора, работата, любовта, провалите и възходите да подхождате като на игра с хазартно отношение – да поемате рискове и да се стремите към нови и нови нива. Спомнете си усещането, когато с приятелите като деца сте играли на компютърни игри – именно това чувство на веселие, лекота и удовлетворение, усещането, че можете във всеки момент да започнете наново дава нужната лекота и енергия, необходими за постигането на успех.

Обичайте се

Да, това звучи много банално и почти всички психолози го повтарят до втръсване – колко е важно да се обичаме. Но в действителност е много сложно, защото любовта към себе си не е мантра. Аз съм най-хубавата и най-свежата и симпатичната и най-умната и най-привлекателната… това е всекидневна грижа за себе си и умение да разберем колко сме ценни и колко са важни чувствата, мислите и желанията ни. Именно вие сте най-достойните за уважение, добро отношение, любов и удоволствие.

Ако не мислите така, ще разрушите живота си отвътре, привличайки към себе си хора, които ви вредят, обезценявайки своите успехи – лични и професионални. Това създава така нареченото от психолози „нересурсно състояние“, при което човек няма енергия, стремежи, нито физически и морални възможности да постига каквото и да било.

Във филма „Бохемска рапсодия“ Фреди Меркюри среща човек, с когото по-късно ще сподели последните години от живота си в любовта. Техният диалог е следният:

„- Ти ми харесваш.

-Ти също ми харесваш. Намери ме, когато разбереш, че харесваш себе си.“

На кого му трябва човек, който не е нужен сам на себе си? Кому ще се хареса този, който не харесва себе си? Никому, затова обичайте се – най-важното правило за успех.Умейте да се настройвате правилно

Преди всяко важно събитие: среща – любовна, делова, даже преди скок с парашут търсете онова, което ще ви помогне да се отпуснете, ще ви балансира и ще ви помогне да възприемате най-правилното поведение.

Ако никога не сте си купували „щастливи бикини“, с които се получават няколко оргазма подред, а после да отидете на важно интервю – направете го. Ако никога не сте си слагали сутиен с подплънки преди среща с инспектор от КАТ – направете го. Настройвайте се всеки ден – тези малки неща са важни за успеха.

Борете се със страховете си

Успешната жена знае какви страхове и съмнения съпътстват движението и напред, а и вътрешното израстване. Например страхът от близост и опитът от наблюдения на негативни отношения между познати я съветва така: „Защо сега ти трябва мъж, тази връзка ще породи само проблеми и усложнения, ще отнеме свободата ти, какво ще стане с амбициите ти…“

С такава нагласа – на страх от близостта, могат да бъдат пресечени опитите за формиране на каквито и да било отношения без никаква опция за изграждането им, но когато се страхувате, задайте си въпроса: "Какви планове имам за живота?" Страхът от близост може да ви отговори, че не допускате никого до себе си, за да не ви разочарова. В този случай, за да видите цялостната картина и себе си в нея, може би трябва да ви помогне специалист, например психолог.

Не живейте с нагласата, че работата е само за пари

Главно правило на успеха е да се занимавате с нещо, което обичате. Но колко хора забравят за това, когато избират работа, привлечени от пари, удобства, екип… Неслучайно са много и хората, които се оплакват, че не чувстват на мястото си в служебен план, не виждат ползата от труда си или направо, че са неудачници…

Запитайте се няколко неща: какво наистина искате и обичате да вършите – какво е онова, което бихте правили и безплатно, има ли хора, на които то е интересно и необходимо? Когато си отговорите, ще ви е по-лесно да се ориентирате дали там, където сте, и това, което правите, ви удовлетворява, или искате да продължите в друга посока.

Не се притеснявайте да се наслаждавате

На храната, на почивката, на секса, на общуването. Винаги мислете за своето усоволствие, а не, удовлетворявайки нечии други потребности, да забравите за своите. Умението да слушате тялото си и неговите нужди – това е тайната и на здравето, и на излъчването ви. А когато излъчвате сила, енергия, красота, обаяние вие вече сте успешен човек.

Инвестирайте в себе си

Не в мъжа ви, не в детето, а в личното си развитие – никога не спирайте да се развивате. Изберете посоката, която ще ви направи по-щастлива и действайте, защото колкото повече умения имате, толкова сте по-ценни и като специалисти, и като житейски партньор, и като майка, и като приятел и жена.

Подобни текстове четете на noviteroditeli.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ