Защо не трябва да слагате шоколад в хладилника, според известния кулинар Ален Дюкас

Защо не трябва да слагате шоколад в хладилника, според известния кулинар Ален Дюкас

Защо не трябва да слагате шоколад в хладилника, според известния кулинар Ален Дюкас

Мнозина слагат шоколад на съхранение в хладилника си, особено през летните месеци, но това не е правилно, смята един от най-известните кулинари в света - Алeн Дюкас. Съвсем наскоро той отвори пореден специализиран магазин за шоколад, който се намира в Лондон, разказва Business Insider. 

Великият кулинар Алан Дюкас е единственият майстор готвач в света, управлявал едновременно три ресторанта с по три звезди Мишлен. Постижение, което в света на кулинарното изкуство е нещо изключително.

След като открива над 40 ресторанта в 7 държави и на 3 континента, шеф Дюкас решава да навлезе и в шоколадовия бизнес. "Le Chocolat Alain Ducasse" в Лондон е десетият магазин на Дюкас, като той има и фабрика в Париж, където са изработвани стоките и като цяло, заради уменията си е всепризнат и милионер. 

"Съхранението на шоколада в хладилника трябва да бъде избягвано", коментира шеф Дюкас. "Шоколадът трябва да се държи на температура между 15 и 18 градуса, на сухо място", продължава той. "Най-добрата температура, при която да му се насладите, е от 20 градуса", съветва експертът. 

По думите му ганашът трябва да бъде изяден в рамките на 2 или 3 седмици от направата си, пралините - максимум три-четири седмици след като са изработени. Шоколадовите блокчета може да се изяждат и до няколко месеца по-късно. 

По принцип, ако поставяме шоколада в твърде студена среда (като в хладилника или другаде), водата в него прави конденз и шоколадът побелява. Ако пък го поставим на твърде горещо място над 20 градуса, той се топи и става прекалено мек. 

Когато кондензира, водата реагира на микроскопично ниво със захарта, която шоколадът съдържа и кристализира на повърхността, избелвайки го на цвят. Въпреки че кондензацията няма да засегне толкова много вкуса на продукта, по-скоро става дума за визуална разлика. 

За всеки шоколад се препоръчва да бъде изяден в рамките на месец от датата му на производство. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ