Защо не трябва да слагате шоколад в хладилника, според известния кулинар Ален Дюкас

Защо не трябва да слагате шоколад в хладилника, според известния кулинар Ален Дюкас

Мнозина слагат шоколад на съхранение в хладилника си, особено през летните месеци, но това не е правилно, смята един от най-известните кулинари в света - Алeн Дюкас. Съвсем наскоро той отвори пореден специализиран магазин за шоколад, който се намира в Лондон, разказва Business Insider. 

Великият кулинар Алан Дюкас е единственият майстор готвач в света, управлявал едновременно три ресторанта с по три звезди Мишлен. Постижение, което в света на кулинарното изкуство е нещо изключително.

След като открива над 40 ресторанта в 7 държави и на 3 континента, шеф Дюкас решава да навлезе и в шоколадовия бизнес. "Le Chocolat Alain Ducasse" в Лондон е десетият магазин на Дюкас, като той има и фабрика в Париж, където са изработвани стоките и като цяло, заради уменията си е всепризнат и милионер. 

"Съхранението на шоколада в хладилника трябва да бъде избягвано", коментира шеф Дюкас. "Шоколадът трябва да се държи на температура между 15 и 18 градуса, на сухо място", продължава той. "Най-добрата температура, при която да му се насладите, е от 20 градуса", съветва експертът. 

По думите му ганашът трябва да бъде изяден в рамките на 2 или 3 седмици от направата си, пралините - максимум три-четири седмици след като са изработени. Шоколадовите блокчета може да се изяждат и до няколко месеца по-късно. 

По принцип, ако поставяме шоколада в твърде студена среда (като в хладилника или другаде), водата в него прави конденз и шоколадът побелява. Ако пък го поставим на твърде горещо място над 20 градуса, той се топи и става прекалено мек. 

Когато кондензира, водата реагира на микроскопично ниво със захарта, която шоколадът съдържа и кристализира на повърхността, избелвайки го на цвят. Въпреки че кондензацията няма да засегне толкова много вкуса на продукта, по-скоро става дума за визуална разлика. 

За всеки шоколад се препоръчва да бъде изяден в рамките на месец от датата му на производство. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

AB InBev си партнира с Netflix за ко-брандирани кампании и събития на живо
8-и банково-финансов форум: Лични финанси - инвестиции, доходност и има ли „живот извън банките“?
8-и банково-финансов форум: Какви са рисковете от влизането в еврозоната и подготвени ли сме за тях?
Как Европа може да използва замразените руски активи, за да помогне на Украйна?
На днешната дата, 24 октомври. Рождениците днес
Цитат на деня
Учени от САЩ и Япония разкриват нови данни за „призрачните“ частици неутрино
20 признака, че не сте случили на шеф – Част 2