Две еднакви цветя - едното слушаше добри, другото лоши думи

Растенията имат чувства, също като хората. И какво става, когато нахраниш едно цвете с комплименти, а друго с негативни забележки? Това пита IKEA и търси отговорите в поредна авангардна кампания под надслов #SayNoToBullying", базирана на любопитен социален експеримент. Шведският производител на мебели постави в училище в Дубай две еднакви цветя от тези, които продава, а над тях - голяма табела с надпис със стрелки. На табелата бе записано, че едното цвете е "тормозено" с непрекъснато излъчване на лоши, обезкуражаващи слова, а другото - насърчавано с добри думи от рода на "Харесвам те такъв, какъвто си". 

Деца от училището се включиха в експеримента. Те бяха записвани да казват негативни и положителни фрази, които после бяха излъчвани на цветята. Резултатът бе, че тормозеното цвете започна да съхне и да изглежда съсипано, посочват от IKEA във видео, отразяващо експеримента. 

Кампанията е на рекламна агенция Memac Ogilvy Dubai и е проведена в GEMS Wellington Academy в Дубай. 

Сред лошите думи към тормозеното растение са били "Ти дори не си зелено!", "Изглеждаш изгнило", а сред добрите към щастливото растение - "Да те видя да цъфтиш, ме прави щастлив!".

Експериментът е проведен в рамките на 30 дни. Видеото от него показва накрая много голяма разлика в състоянието на двете растения. Заради нея потребители на YouTube се съмняват, че не може да бъде постигната само с лоши думи, а и с по-малко поливане, например. Но идеята на експеримента да въздейства върху децата и да ги накара да се замислят за вредите от злите думи остава ефективна. 

Освен това IKEA и партниращата рекламна агенция гарантират, че единствената разлика между условията за отглеждане на двете цветя е била, че действително едното е "слушало" комплименти, а другото не. От агенцията дори се изненадали от крайния ефект. Вижте го и вие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ