Любомира Роше – българката, оглавила дигиталното звено на L’Oréal

Любомира Роше – българката, оглавила дигиталното звено на L’Oréal

Любомира Роше – българката, оглавила дигиталното звено на L’Oréal

Преди 6 години българката Любомира Роше оглавява дигиталното звено на L’Oréal в предизвикателен за дигиталния маркетинг период. За работата си в козметичната компания печели приза в категория „Глобален маркетолог на годината“ за 2019 година от Световната федерация на рекламистите, а в CV-то си е записала и имената на брандовете Microsoft и Valtech.

Какво да работиш за гигант като L’Oréal? Какво трябва да бъде приоритет? Как изглежда бъдещето на бранда? Това споделя самата тя за изданието The Drum.

Къде в дигиталното си пътешествие се намираше L’Oréal, когато се присъединихте към него?

Тежката работа вече бе започнала през 2010 година. Въпросите тогава бяха свързани със стратегизиране, дигитална трансформация за растеж, ефективност и въздействие. Има голямо ускорение оттогава. Електронната търговия в компанията се увеличи от 3 до 16% през изминалата година.

Как приоритизирате технологиите, върху които да се фокусирате?

Избираме ги според три неща: 1. Ускоряване на електронната търговия, 2. Ускоряване на дигитализацията на мадиите и маркетинга, 3. Преосмисляне на маркетинг модела ни, за да преминем от чисто рекламиране към възприемане на влиянието на маркетинга.

Преди акцентът беше върху изграждането на възможности. Имаше мащабна програма за повишаване на квалификацията на 36 хил. служителя. Вторият пък беше около фабриките и индустриализацията на дигиталната ни продукция за уебсайтовете, приложенията, услугите, съдържанието и данните.

Как убедихте борда, особено за проекти, при които възвръщаемостта не е незабавна?

Всички бяха убедени, че дигиталната среда ще трансформира бизнес модела и маркетинга. Ключовата стратегия бе да балансираме бързите печалби с дълготрайните цели за трансформация, така че финансовите директори и мениджъри да видят възвръщаемостта от дигиталната трансформация. Това важи особено за регионите, където имахме проблем с връзката с потребителите, като например Китай и Индонезия. И така, бързо спечелихме нови клиенти.

Какви уроци научихте от придобиването на компанията за добавена реалност Modiface?

Modiface беше много смела стъпка за L’Oréal, първият път, в който придобивахме нещо, което не беше просто друг бранд. Интеграцията мина наистина добре. Създадохме фабрика за дигитални услуги, чиято роля е да произвежда иновации – като добавена реалност и диагностика.

Инвестираното време показва осезаемо въздействие върху бизнеса. Това, което правим, е преминаване към персонализирани препоръки. Направихме го с марката за грижа за кожата Vichy, а сега и с L’Oréal Paris. Хората прекарват 7 пъти повече време в платформата а конверсиите се утрояват.

Как изглежда за Вас дигиталното бъдеще на L’Oréal?

Едни от основните области са да имаме възможност да изградим стратегиите за услугите си, както и да увеличим потребителското изживяване онлайн и офлайн. Въпросът за нас в този контекст е как дигиталните технологии могат да подкрепят опита без да губят важното – чувството за общност и човечност, което дава контактът лице в лице. Пресъздаваме чувството за принадлежност чрез дигиталните технологии и преодоляваме пропастта между онлайн и офлайн пространството чрез услугите.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ