Няма лоша реклама! Дали?

Няма лоша реклама! Дали?

Няма лоша реклама! Дали?

Много хора казват, че няма лоша реклама и затова не познават граници при създаването на кампании, които дълго се обсъждат от аудиторията. Когато говорим за противоречия в комуникацията с потребителите, често се чудим доколко ефективно е създаването на такива всъщност. Няколко примера в това отношение анализира Дезире Пералта за Medium.com.

Adidas и Арвида Байстрьом

През септември 2017 г. в своя кампания за лансиране на нови обувки брандът за спортни стоки си партнира с шведската фотографка, манекенка и музикантка Арвида. Това, което привлича вниманието на потребителите към рекламата, е фактът, че тя не е обезкосмила краката си. Въпреки създалото се недоволство, компанията не изтри криейтива, защото имаше намерение да покаже нова концепция за женственост, която не следва стереотипите.

Броят на харесванията на снимките от тази фотосесия в социалните мрежи се увеличи с 35 хил. спрямо останалите публикации на Арвида, която към момента има над 200 хил. последователя.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by arvida byström (@arvidabystrom) on

Coca-Cola срещу Pepsi

Двата бранда винаги са демонстрирали съперничеството си в своите кампании, което през годините е генерирало редица конфронтации, които никога не остават незабелязани. Например Pepsi е използвала Дядо Коледа от Coca-Cola в свои кампании. Красноречив пример е и този криейтив:

[[{"fid":"357240","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2000,"width":1414,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Кадър: AdsoftheWorld

Този подход изглежда изгоден и за двата бранда, дори се предполага, че закачливите реклами са предварително обсъдена стратегия, тъй като привличат вниманието на потребителите и носят продажби.

H&M и расизмът

Когато става дума за маркетинг, компанията за бърза мода H&M често се свързва с лансирането на нова линия дрехи през 2018 година, когато в онлайн магазина се появи тъмнокожо момченце със суетшърт с надпис „Най-готината маймуна в джунглата“. Много потребители разпознаха расизъм в снимката и тя бързо обиколи социалните мрежи. Против кампанията се обявиха и знаменитости като баскетболиста Леброн Джеймс и музикантът The Weeknd.

Тук противоречието се оказа негативно за имиджа на бранда. Това доведе до сваляне на кампанията и поднасяне на извинения от страна на ръководството.

 [[{"fid":"357241","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":405,"width":700,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Кадър: Medium.com

Този подход за достигане до повече хора е рискован, тъй като невинаги работи. Никога не можем да сме напълно убедени какво ще си помисли потребителят, но ако сте достатъчно смели, все пак има и много успешни противоречиви кампании.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават