Става по-трудно да се правят пари от YouTube

Става по-трудно да се правят пари от YouTube

Става по-трудно да се правят пари от YouTube

Има много причини хората да качват видео съдържание в YouTube, но все повече една от тях бе надеждата, че ще спечелят пари - чрез партньорската програма на сайта (Partner Program). Това коментира в сайта Entrepreneur.com Матю Хъмфрис. 

По принцип, създателите на онлайн видео в YouTube могат да печелят пари чрез рекламите, които се показват, докато тече тяхното видео, припомня той. Възвръщаемостта може да е малка, но докато YouTube каналът се сдобива с повече популярност, приходите стабилно нарастват. 

YouTube обаче сега променя правилата, с което прави монетаризацията по-трудна.

Ка беше до момента?

Досега, за да се присъедини към програмата Partner Program на YouTube, един канал трябваше да постигне само 10 000 публични прегледа. От сега нататък всички канали ще трябва да имат 4000 часа гледано време в рамките на 12-месечен период и най-малко 1000 абоната, за да влизат в партньрската програма за печалба. YouTube смята, че това е правилната бариера да се подсигури истински популярните и интересни автори да печелят от творчеството си. 

YouTube обяснява в публикация в блог, че правилата се променят, "за да можем да предотвратим лоши играчи да вредят на вдъхновяващите и оригинални автори". Това ще стане чрез промяната на изискванията за монетаризация, защото от YouTube смятат, че "спамъри, имитатори" и други лоши страни нараняват екосистемата му или се възползват от хубавото авторско видео съдържание. 

Вече съществуващите канали не са изключени от правилото, YouTube им предлага 30-дневен гратисен период.

Новите правила ще бъдат приложени на всички канали на 20 февруари 2018 г. и всеки канал, който се радва на печалба, но не отговаря на тях, ще бъде отстранен от програмата. 

YouTube смята, че това ще промени ситуацията за много съществуващи канали, но посочва, че повечето от тях не правят повече от 100 долара печалба годишно, 90% от тях не правят дори 2,50 долара месечно. 

И докато става по-трудно да се правят пари от YouTube, сумата, която се печели, се увеличава. През 2017 г. броят канали, които са правили по шестцифрени печалби годишно, е нараснал с 40% в сравнение с 2016 г. 

Мярката е поредна от страна на YouTube, за да приложи повече контрол над типа съдържание, което се публикува в него. Рекламодатели по-рано напуснаха платформата след няколко инцидента с показване на експлоататорско видео, качено само за да се печели. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ