Когато Facebook блокира страницата...

Когато Facebook блокира страницата...

Когато Facebook блокира страницата...

Без предупреждение. Наскоро видях - Facebook фен страница, която бях създал и развивал няколко години, беше премахната и изтрита. 

По време на това хаотично преживяване, научих няколко неща за Facebook по отношение на потребителското обслужване: 

Не бях предупреден предварително за изтриването и нямах възможност да поправя нередностите в страницата ми. Не бях даже разбрал за случая, докато не се вписах в социалната мрежа и не потърсих страницата. 

Въпреки факта, че съм похарчил хиляди долари за реклами във Facebook, използвайки тази страница от 2012 г. насам, не можах да намеря телефонен номер или чат опция, за да се свържа с някой от компанията и да говоря с него за проблема. 

Отне ми 48 часа да получа отговор на имейл, който бях изпратил до Facebook. И въпреки че отговорът беше шаблонен, не помогна с нищо да разреши проблема или да обясни защо страницата ми беше свалена. 

След още 72 часа чакане най-накрая разбрах защо моята страница е била блокирана без предупреждение - явно съм публикувал нещо, което някой е казал, че нарушава авторските му права. Мисля си, че става дума за една снимка, която споделих, на която имаше корпоративно лого. Но все още  не съм сигурен, понеже Facebook никога не ме е известявала какво е съдържанието, чието споделяне е било посочено като обидно за някого. 

Единствената ми възможност да се опитам да поправя нещата беше да изпратя имейл до човека, който се е оплакал/ докладвал е страницата ми във Facebook. (От Facebook ми дадоха неговия имейл адрес.) Написах писмо на човека, с въпроса го какво съм направил, как мога да поправя ситуацията и т.н. Нямам отговор. Това беше преди 10 дни. 

Така че, в обобщение: Facebook фен страница, която бях развивал няколко години и с няколко хиляди долара, внезапно изчезна и е по-вероятно да не мога да направя нещо друго в бъдеще, за да си я върна. 

Големият урок: Трябва да бъдете изключително внимателни, когато развивате онлайн маркетинговото си присъствие на нечия чужда дигитална земя. 

За щастие, аз се вслушвах в този съвет в продължение на години, като винаги работех успоредно за това да мотивирам създаването на трафик към сайта ми без да е нужен канала на социалните мрежи и изграждайки имейл списък с получатели винаги когато се откриваше възможност. 

В резултат, бизнесът ми не беше засегнат от санкцията на Facebook.

Ако сте избрали да изградите своя онлайн къща върху дигиталния парцел на някой друг, не бъдете шокирани, ако той ви изрита, вдигне наема или промени правилата без да предупреждава. 

С всичко това, казано, аз все още използвам социалните мрежи (особено LinkedIn), за да развивам пазар за моята обучителна програма (която е за LinkedIn) и за други бизнеси. 

Джон Нимо в коментар за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ