Най-важните тенденции в медийния свят през 2017 г. - III

 Най-важните тенденции в медийния свят през 2017 г. - III

Най-важните тенденции в медийния свят през 2017 г. - III

Видеоизлъчване на живо, права за спортните предавания, Уеб ТВ, брандирано съдържание, чатботове (виртуални асистенти) - тези и други инструменти и събития ще бележат света на медиите през 2017 г. и присъствието на рекламодателите в него, според нов доклад с прогнози от световната медийна агенция CARAT.

Авторите определят 10-те топ тенденции за водещите технологии, които ще влияят най-силно на представянето на брандовете през идната година. 

Ето какви още са очакванията

Част 2 на доклада - "От дигитално към физическо преживяване"

7. Идентификация и верификация

Достигнахме времето, когато комуникираме рекламата на хора, които познаваме (не на тези, които не познаваме), посочват от CARAT. Вече преминаваме от вероятната идентификация (предположение, че хората на различните платформи – офлайн и онлайн са един и същи човек), към потвърдена идентификация (знаем със сигурност, че са те).

Издателите и рекламодателите се опитват да създадат единен идентификационен номер на потребителя, който да стои зад различните устройства (онлайн и офлайн), така че неговата идентичност да бъде разпознаваема винаги, когато влезе във взаимодействие с което и да било устройство.

Естествено, продажбите и маркетингът може да бъдат много по-лесни, когато се знае кой е потребителят отсреща. Затова компаниите ще се опитват все повече да карат своята аудитория да се идентифицира колкото се може по-често.

Всички плащания ще започнат да изискват верификация, или идентификация на самоличност – иновация в това отношение е например „Плати чрез селфи“ на MasterCard, където биометричните фактори като лицевото разпознаване може да потвърдят конкретно плащане.

Последствията от този тренд за брандовете

Маркетингът ще залага на таргетирането на хора, които познава. Това, от своя страна, ще позволи по-точно и персонализирано послание.

Използването на данни ще бъде от критично значение, толкова колкото и запазването на личните данни в тайна. Брандовете трябва да имат добре работеща система за сигурност и същевременно да могат да извлекат най-доброто от данните, с които разполагат.

8. Скорост

Днес, когато повечето дигитални активности се случват през мобилен телефон, скоростта на достъп е от съществено значение.

Google, Facebook и други платформи работят върху архитектурата на своите страници и приложения, така че да осигурят бързото им и безпроблемно отваряне.

Скоростта на дигиталната среда поставя очаквания и пред реалния свят. Започваме да виждаме безпроблемната интеграция на офлайн и онлайн. Например Uber. Когато поръчваме кола от телефона някъде по света, тя безпроблемно се паркира пред нас в реалния свят, за да ни откара.

Google взима под внимание скоростта на зареждане при сърч ранкинга – колкото по-бърз е сайтът, толкова по-голяма е вероятността да излезе на по-високо място в търсачката. От Google отбелязват, че колкото по бърза е една реклама, толкова по-ефективна е тя.

Последствията от този тренд за брандовете

Очакванията за увеличаване на скоростта ще нарастват както онлайн, така и офлайн.

Скоростта ще се превърне в един от основните критерии, по които брандовете могат да оценят колко добре посрещат очакванията на своите потребители – както дигиталните, така и тези в реалния свят.

Съдържанието трябва да бъде оптимизирано така че да осигурява бързото отваряне на всички видове страници, приложения и реклами, като същевременно запази основната си функция – да забавлява.

9. Близост.

Близостта става все по-ценен атрибут на маркетинга. При това, от значение е не само локацията, но и близостта до други обекти, които може да се движат и взаимодействат с потребителите.

Външната реклама се променя бързо. Например, кампания на финансовия гигант Santander беше базирана на геолокация и се показваше на потребителите точно преди техния влак да тръгне от гарата.

Много работа беше отметната, за да може да се развият възможностите на геотаргетираната реклама:

Google и Facebook измерват вече ефективността на рекламите, които привличат потребителите в магазините. Близостта се използва и за създаването на аудитории за бъдещо таргетиране - например хора, които са отишли на кино в последния месец, или хора, които са били на конкретно събитие.

Последствията от този тренд за брандовете

Близостта свърза дигиталния и реалния свят. Локализацията трябва да бъде винаги съобразена с други фактори, като време и потенциална аудитория – страхотна локация в 8 ч. в петък вечер може да бъде ужасен избор в 11 ч. сутринта в събота, и обратното.

10. От софтуер до хардуер

Компании, които са били известни със своя софтуер и са се позиционирали само в онлайн пространството, започват да произвеждат хардуерни продукти. Причината за това разширяване е, че те се нуждаят от продукти, които да задоволят техни специфични потребности и които могат да контролират във всеки аспект.

Част от успеха на Apple се състои в това, че компанията контролира всяка част от своята технология – размера на екраните, паметта, сигурността. Сега и други играчи търсят същото ниво на контрол.

Досега Google разчиташе на други да произвеждат техниката, под която работи, но сега вече има два нови брандирани продукта – Pixel телефона и продукта за гласов контрол Home. Гигантът купи компании като Motorola и Nest, които правят технологичен хардуер.

Snapchat също анонсира пускането на Spectacles – преносима видеокамера, която прави клипчета, готови за споделяне.

Мотивацията на всички тези компании идва то екосистемата създадена от „Интернет на нещата“ – физическото присъствие в къщи, със съответния софтуер приложим за съответното устройство.

Последствията от този тренд за брандовете

Софтуерът доведе хардуера. Точно както iPhone доведе Angry Birds и Instagram, новите устройства ще доведат до нови апликации и възможности. Рекламодателите трябва да са сигурни, че работят с достатъчно големи екосистеми, но също така и да следят за изгряващи звезди.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ