Всяка компания има нужда от тези пет типа маркетолози

Всяка компания има нужда от тези пет типа маркетолози

Всяка компания има нужда от тези пет типа маркетолози

Приготвяли ли сте някога храна с група хора? Всеки човек е склонен да гравитира към това, което върши най-добре. Някои хора имат впечатляващи умения с нож, а някои обичат да измерват точно съставките. Други се отклоняват напълно от готвенето, като предпочитат да организират настройките на мястото. Независимо от ролята, целта се споделя - приятната храна.

Не е различно от това да бъдеш в маркетингов екип - опираш се на най-добрите си умения, за да приготвиш успешен резултат.

Като маркетолог, знаете, че има много умения, необходими за постигането на този резултат. Продуктови съобщения, рекламни кампании, социални медии, имейли, блогове - всеки инструмент изисква уникален подход. В по-големите организации тази работа се извършва от екип от хора, в който всеки е със свои собствени специализирани умения. Но не всеки маркетингов екип е такъв.

По-малките компании често имат маркетингов "екип" от един или двама маркетингови мениджъри, които вършат работата на много хора и от тях се искат универсални умения. Независимо от структурата, всеки маркетингов екип трябва да разбере клиентите, пазара и да има визия за това как иска да общува. Маркетолозите трябва да бъдат гъвкави с възможността да променят начина, по който предават послание въз основа на аудиторията и времето.

Имах късмета да бъда в кухнята на маркетинга в най-добрата си форма през последните 20 години. Започнах да се занимавам с маркетинг в началото на кариерата си и през годините съм работил с много талантливи съотборници - всички от тях практикуват занаята малко по-различно. Днес в компанията "Aha!" съм щастлив да работя с един изключително ефективен маркетингов екип.

Въз основа на опита си, смятам, че има пет тима маркетолози, от които се нуждаят всички компании: 

Адвокатът

Истински ентусиаст на технологиите, този маркетолог наистина вярва в продукта на компанията и обича да споделя ползите от него с клиентите. За да прави това, той трябва да работи в тясно сътрудничество с продуктовия мениджмънт - да научи какви нови функции и подобрения идват, за да може да планира и реализира стратегията за преминаване в пазара. (Често "адвокатите" са първите, които използват новите функционалности.) И въпреки че ще намерите този човек в екип за продуктов маркетинг, той прекарва много време в работата си да подчертава стойността на продукта пред екипи в компанията като тези за продажби или за поддръжка.

Статистикът

Периодични приходи, месечни тестове, цели на продажбите… този професионалист може на практика да рецитира тези числа в съня си. Така е, защото прекарва дните си в извличане на данни и създава прозрения от тях, които да обучават екипа. Например, когато другите от екипа полагат усилия как да увеличат опитването на продукта или ангажираността с него. Тогава този професионалист, който разбира от числа, може да извади един проницателен доклад с насоки. А когато не преценяват ефективността на маркетинговите кампании, ще откриете "статистиците" заровили глава в данните да търсят нови начини за оптимизиране на бюджета.

Ковачът на думи

Думи, думи, думи. Този съвременен писар знае как да събере перфектните думи заедно, за да изпрати правилното съобщение, с точния тон. Просто попитайте останалата част от екипа - това е човекът, който се занимава с писане на нови блогове, редактиране на посланията на реклама или писане на нови маркетингови материали. Най-добрите криейтив творци са повече от просто проводници на съдържание. Те са стратези. Тяхната работа е да съберат редакционен календар, който да е съобразен с целите на компанията, като се уверят, че всяко съдържание има ясна цел.

Свързващият

Тези "строители на общности" и администратори на социалните мрежи имат възможност да се свързват онлайн с хората и да ги държат ангажирани. Те са умели в това да пишат кратко и да отговарят на хората (особено на потребителите с въпроси за подкрепа), в реално време. Но свързването не спира дотук. Те постоянно теглят нови аналитични доклади, за да разберат какви послания работят, за да могат по-добре да информират следващия социален календар и да се ангажират с последователи.

Защитникът

Този човек ожесточено пази марката. Може дори да ги намерите в надничане над работата на другите - така се гарантира, че всяка маркетингова дейност и комуникация остават верни на основните ценности и идентичност на компанията. Тази работа е важна, но "защитниците" не само разбират компанията - те познават публиката ѝ. Те прекарват много време, анализирайки пазара и следейки внимателно конкурентите, за да доставят съобщения и материали, които резонират с тях.

Може да подхождате по различен начин към работата от другите членове на екипа ви, но всички вие трябва да сте обединени от вашите споделени цели. 

Браян де Хааф - съосновател и главен изпълнителен директор на компанията Aha!, както и автор на книгата "Lovability", в LinkedIn

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ