Джак Дорси напуска Twitter

Джак Дорси напуска Twitter

Джак Дорси официално се оттегля от поста на главен изпълнителен директор на Twitter днес, а догодина и от Борда на директорите. Това съобщи самият той с публикация в създадената от него социална мрежа, в която показа официално писмо, изпратено до служителите.

„Много се говори за важността една компания да бъде ръководена от основател. В крайна сметка вярвам, че това е силно ограничаващо и е една точка на провал. Работих здраво, за да гарантирам, че тази компания може да се откъсне от основаването и основателите си“, пише Дорси, който е един от четиримата основатели на Twitter.

Той посочва три причини за решението си. Първата е, че Параг Агравал, настоящият главен технологичен директор, ще наследи позицията му. „Той е моят избор от известно време, имайки предвид колко дълбоко разбира компанията и нейните нужди“, коментира Дорси.

Втората причина е, че Брет Тейлър, който е президент и главен оперативен директор на Salesforce, се е съгласил да стане председател на Борда на директорите. Той членува в него, откакто Дорси е главен изпълнителен директор. „Той разбира предприемачеството, поемането на рискове, компаниите в огромен мащаб, технологиите, продуктите и е инженер“, отбелязва Дорси за него.

„Третата причина сте всички вие (бел. ред. – служителите). Имаме много амбиция и потенциал в този екип“, допълва предприемачът.

Агравал става главен изпълнителен директор още днес, а Дорси ще продължи да работи в Борда до края на мандата си догодина, като ще помогне на Агравал и на Тейлър да навлязат в новите позиции.

45-годишният шеф подчерта, че решението е изцяло негово. „Обичам тази услуга и компания… и всички вас толкова много. Много съм тъжен… но и много щастлив. Няма много компании, които достигат до това ниво. И няма много основатели, които избират компанията пред собственото си его. Знам, че ще докажем, че това беше правилният ход“, написа Дорси. В послепис съобщава, че ще публикува съобщението в Twitter, защото единственото му желание за компанията е „да бъде най-прозрачната в света“.

Дорси не подава оставка за първи път

Първоначално новината бе съобщена от източници на бизнес изданието CNBC, а по-късно потвърдена от самия Дорси. Той ще продължи да бъде главен изпълнителен директор на компанията си за дигитални разплащания Square.

Вчера в Twitter лаконично написа: „Обичам Twitter“.

 

 

През 2020 г. инвеститорът Elliott Management се опита да замени Дорси като главен изпълнителен директор. Основателят на фирмата за управление на инвестиции, Пол Сингър, постави под въпрос дали Дорси трябва да управлява две публични компании едновременно, призовавайки да се оттегли от една от тях, преди Elliott да постигне сделка с ръководството на компанията.

Дорси вече се е оттеглял от позицията си веднъж през 2008 г., за да се завърне 7 години по-късно, когато главният изпълнителен директор Дик Костоло подаде оставка.

Сега пред Агравал, наследника на Дорси, стои предизвикателството да изпълни агресивните вътрешни цели на платформата. Оттам заявиха по-рано тази година, че се стремят да имат 315 млн. активни потребители с възможност за монетизация до края на 2023 година, както и поне да удвоят годишните си приходи през същата година.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ