Ето кой сменя Мъск начело на Tesla

Ето кой сменя Мъск начело на Tesla

Главният финансов и стратегически директор на най-голямата австралийска телекомуникационна компания Telstra, Робин Денхолм ще заеме мястото на Илон Мъск като председател на Съвета на дректорите на Tesla. Назначението бе оповестено на официалния сайт на американската компания.

Реално, Денхолм ще започне да изпълнява новите си задължения след изтичане на шестмесечното ѝ предизвестие, обяви Tesla.

«Вярвам в тази компания, вярвам в нейната мисия и с нетърпение чакам момента, когато ще мога да помагам на Илон и екипа на Tesla да постигне стабилна доходност в дългосрочна перспектива, заявява Робин Денхолм, която всъщност не е в непознати води с новото назначение. Паралелно с длъжността си в Telstra, Денхолм е независим директор в Tesla от 2014 г. и ръководи одитната й комисия. Миналата година е получила възнаграждение от 5 млн. долара, което я прави най-високоплатеният член на борда на компанията на Мъск.  От своя страна той самият благодари на Денхолм за решението да приеме предложението да оглави  компанията. «За нас е огромна чест, много искам да работим заедно», написа в Туитър той. Мъск е отстранен за 3 години от поста, който поема Денхолм по споразумение с Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ постигнато по дело за манипулиране на борсови данни. То бе заведено по жалби на акционери в Tesla след публикации на Мъск в Туитър, че има планове да направи компанията изцяло частна и разполага с необходимото финансиране. Това се отрази на цените на акциите на компанията, вследствие на което акционери го обвиниха в претърпени щети.

 Дали 55-годишната Робин Денхолм ще оправдае очакванията на инвеститорите, че новият председател на борда трябва да бъде силна независима личност, която може да овладее публичните изблици на милиардера, който остава все пак изпълнителен директор и да привлече повече поръчки за Тесла е интригата, която тепърва ще се следи с все по-голям интерес.
Засега промяната се ползва с одобрението на мнозина от Уолстрийт, които се опасяват, че непостоянното поведение на предприемача подкопава напредъка на компанията. 

Кариерата на Денхолм започва във вече фалиралата счетоводна компания Артър Андерсeн (Arthur Andersen), работила е също така за Тойота (Toyota) и Сън майкросистъмс (Sun Microsystems). 
"Не скачам от самолети или с бънджи или нещо такова. Поемам обаче професионални рискове. Вземате най-добрите възможни решения с информацията, която имате, и трябва да действате бързо. Не полагате достатъчно усилия, ако никога не правите грешки", каза тя пред австралийско издание през 2011 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ