Ако шефът е луд на тема контрол

Ако шефът е луд на тема контрол

На всички ни се е налагало да работим за шеф, или с колега, който е луд на тема контрол.

В повечето случаи, този тип хора не достигат до високи позиции в големите организации, защото им липсва нужната увереност, за да изпъкнат в група от талантливи кандидати.

Когато обаче става въпрос за средни и малки фирми, тези персонажи се превръщат в истинско природно бедствие, което прави живота на много хора нещастен. 

Необходимостта да контролират всичко и всеки, е вид невроза, породена от дълбоко вкоренени чувства на страх и съмнение в собствените им умения и способности.  

Този комплекс за малоценност често се проявява под формата на огромна нужда за контрол на всяка ситуация, в която те участват. Например, маниака на тема контрол ще опита да прекъсне достъпа на служилите си до по-висшестоящите мениджъри, ще ограничи споделянето на информация и ще започне да микро-менажира подчинените си.

Ако говорим за социални срещи, същият човек, ще бъде този, който ще поръча виното, а в някои случаи и храната за всеки един от присъстващите гости!

Да се работи с подобен мениджър е изключително трудно. Постоянната жажда за контрол над „шоуто“ задушава всяка частица ентусиазъм и креативност на работното място.

Какво може да направите, ако попаднете в подобна ситуация? Все пак, няма как да „поправите“ човек, който не иска да се промени.

Истината е, че тези хора няма да се откажат от манията си за контрол и най-доброто нещо, което може да направите е да потърсите начин, да работите по-ефективно заедно с тях, въпреки техните недостатъци.

Това са няколко идеи, които ще ви помогнат да се справите с това предизвикателство:

1. Както вече споменахме, нуждата да контролират останалите, обикновено е симптом на липса на увереност и самочувствие. От най-голямо значение, когато работите за подобен шеф, е да отстраните всичко, което той би възприел като заплаха за неговата позиция и авторитет. 

Ако отделите време, за да му разясните предварително, какво точно възнамерявате да правите, може да успокоите неговите страхове и да избегнете директния контрол.

2. Прозрачността в комуникацията е задължителна. Постарайте се да му съобщавате намеренията си колкото се може по-рано и по-често. Когато началникът ви е луд на тема контрол, дори редовните работни отчети никога няма да бъдат достатъчно. Подгответе се за чести критики и връщане на работата ви за корекции, докато не я направите точно по начина, по който той иска.

3. Накарайте го да отслаби хватката, като му обясните, че това, което правите, ще му донесе успех. Дори най-големият маниак на тема контрол е готов да ви осигури лично пространство  и по-голяма свобода на действие, ако знае, че от това ще получи лични облаги.

4. Предвидете предизвикателствата и предложете начини за решаването им. Един начин да спечелите доверието и уважението на подобен човек, е като предскажете проблемите, пред които се изправя компанията и се справите с тях още при възникването им, преди да са се разраснали. Все пак, за тези хора няма нищо по-страшно от несигурността.

5. Не прекалявайте с комплиментите. Прекаленото угодничене може да бъде прието като признак на слабост. Един шеф, луд на тема контрол, лесно ще разпознае това поведение и ще го използва като инструмент за допълнителна манипулация. Не забравяйте да честитите успеха, когато той наистина е заслужен, но винаги го правете с мярка. 

6. Не поднасяйте изненади. Наистина е толкова просто, колкото и звучи. Не правете нещо, което маниакът на тема контрол не очаква, за да не бъдете окачествен като човек, на който не може да се има доверие. Не забравяйте, че тези хора имат крехко и чупливо его и, че всяка грешна стъпка може да бъде приета като заплаха. Забравете за изненадите. 

Джеймс Кер, автор на „The Executive Checklist", за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ