Когато шефът е микромениджър

Когато шефът е микромениджър

Когато шефът е микромениджър

Работата с шеф микромениджър може да бъде изключително трудна. Моят опит показва, че единственият начин да оцелеете на работно място, ръководено от микромениджър, е да разберете какво точно го кара да се държи по този начин.

Ето някои от най-често срещаните причини, които карат лидерите да прибягват до микромениджмънт и начините, по които може да се справите с този стил на управление:

1. Власт

За съжаление, това е може би най-често срещата причина, която кара хората да стават микромениджъри. За да поддържат своя авторитет някои лидери използват позицията си, за да командват другите, вместо да им помагат да бъдат възможно най-добри в работата си. Ако вие сте попаднали в подобна ситуация, един от най-добрите подходи е да кажете на вашия ръководител, че знаете кой е шефът и че цените неговите съвети. Уверете го, че ще го потърсите за съвет и помощ, когато имате нужда от такъв. По този начин едновременно подхранвате неговото его и демонстрирате инициативност, която може да ви спечели повече свобода на действие.

2. Контрол

Властта е неразделно свързана с контрола. Много лидери искат да контролират абсолютно всяко действие на своите служители. За съжаление това означава, че всяко нещо, което правите - дори най-малката и незначителна задача, преминава през тях. За да се справите с шефа, който е маниак на тема контрол, трябва да се постараете да го държите винаги в течение с вашата работа. Така ще си спечелите поне малко повече свобода.

3. Неувереност

Лидер, които е уверен в своите способности и възможности, няма да си губи времето с това да ви казва какво точно да правите и как да го правите. Именно неуверените лидери са тези, които имат нуждата да демонстрират власт и контрол върху другите. Когато работите с такъв шеф, най-добрият подход отново опира до неговото его. Споделяйте с него в детайли какво правите и как. С времето може би ще спечелите неговото доверие.

4. Притеснения

Разтревоженият лидер е хаотичен лидер. При него всичко е спешено и всяко действие е източник на притеснения и тревоги. Тази параноя прави шефа по-агресивен и несговорчив. Правилният подход в този случай е да опитате да успокоите вашия шеф. Питайте предварително какви точно са резултатите, които се искат от вас, и се постарайте да осигурите това, от което се нуждаят.

5. Страх

Страхливите лидери могат да бъдат някои от най-ужасните микромениджъри. Някои от тях се страхуват, че служителите им ще се провалят, ако бъдат оставени без контрол, докато други се притесняват, че няма да получат признанието, което според самите тях заслужават, дори когато нещата вървят добре. С този тип лидери се работи най-трудно, защото около тях постоянно пищят аларми. Колкото по-добре адресирате и успокоявате техните страхове обаче, толкова по-добре ще се разбирате с тях.

6. Недоверие

Когато лидерът не ви вярва, той е по-склонен да отделя повече време за директен контрол върху вашата работа. Помнете, че тяхното недоверие във вас говори повече за самите тях, отколкото за вашите способности и резултати. На практика това означава, че трябва да влагате много повече усилия, за да спечелите и запазите доверието на вашия ръководител.

Най-важното нещо, когато имате работа с шеф микормениджър, е да не се предавате. Ако разбирате какъв е проблема и сте наясно с причините, които стоят в неговата основа, то вие вече сте предприели първите стъпки към подобряването на ситуацията.

..................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ