В Немечек България се радваме на чуждия успех

В Немечек България се радваме на чуждия успех

В Немечек България се радваме на чуждия успех

Съби Ангелов е Senior Account Manager в една от първите самостоятелни софтуерни компании у нас – Немечек България. Той обаче има още една ключова роля в организацията – да бъде основен ментор в обучителните програми за стажанти и ученици. За последните 5 години през тях са преминали над 220 младежи. Съби Ангелов е и посланик на принципа на “споделяне на знанието” на Немечек България и извън компанията като външен лектор в десетки средни и висши училища в България, както и на международни конференции като PyCon Balkan в Белград и HackConf.

- Как открихте желанието да обучавате и предавате знания?

- Естествено е, когато някой натрупа знания, да иска да ги предава и на другите. В един момент осъзнах, че мога да спестя много време на хората, като им споделя някои важни неща. Те ще ги открият по един или друг начин – добър или лош. Но аз мога значително да опростя този процес.

- Мисия ли е това и какво ви кара да го правите?

- Аз съм потомствен програмист, родителите ми винаги са били в индустрията. Покрай тях се запознах и с много други софтуерни специалисти, които са ми били ментори. Може би заради това ми се ще да върна тази добрина, помагайки на други хора. Звучи идеалистично, вероятно дори клиширано, но искам да оставя света по-добър, отколкото съм го намерил. Обичам да виждам как други хора успяват. И ако дори с нещо малко съм допринесъл за техните успехи, се чувствам доволен.

- От години обучавате млади хора – гимназисти и стажанти. Има ли разлика в поколенията, които искат да влязат в ИТ сектора?

- Не съм забелязал голяма разлика между поколенията. Всички младежи се включват надъхани, изпълнени с много идеализъм и големи мечти. Има и такива, които идват по-подготвени, защото информационните технологии са им били интересни, занимавали са се с това като хоби. Те знаят повече, но това невинаги ги прави добри специалисти. Защото преди 20 години е имало приложения, писани от един човек, а сега подобно нещо е невъзможно. Днес освен техническите умения, важни са и комуникацията с другите, и екипната работа.

- А ако трябва да направите паралел със себе си на техните години?

- Струва ми се, че младите хора днес значително по-рано от мен започват да планират какво ще направят тази година, следващата и така нататък. Хубавото е, че голяма част от тях имат адекватна оценка за себе си и способност да се ориентират по-лесно в днешния свят.

- Кое е най-важното, което искате да научат младежите от обученията в Немечек България?

- Фокусирам се върху бизнес ролите, процесите, организационната и комуникационна страна на работата в ИТ компанията, а за придобиването на конкретни технически умения се грижат други талантливи колеги. Вярвам обаче, че общата ни цел е една - тези млади и талантливи хора да повярват в себе си, да се харесват. Да знаят, че развитието на живота им зависи от техните усилия. Ако постигнат подобна увереност, тя ще им служи цял живот. Мисля, че това е най-важната ни задача.

- Кога знаете, че сте си свършили работата добре?

- Винаги е интересно да видиш как младежите се сблъскват с някакъв сериозен проблем. И пред тях има два варианта – да се откажат, или да се борят. Радвам се, когато изберат второто – това значи, че са достатъчно грамотни и съзнателни, за да знаят как да действат, или какво да попитат, за да направят крачка напред. Когато видиш от изражението им, че са се досетили за правилния ход, тогава знаеш, че си направил необходимото да знаят и могат достатъчно, за да вярват в себе си.[[{"fid":"379220","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":800,"width":1200,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

- С какво обученията в Немечек България и философията за предаване на знания в компанията е специална и различна?

- Ние сме сред първите софтуерни компании, които изобщо започнаха подобни образователни инициативи. И днес това ни отличава, имаме богат опит и при нас всичко се случва много гладко. Стремим се стажантите и учениците, с които работим, да се чувстват приети и да не усещат дистанция между себе си и менторите, защото за нас тя е пречка. Друга особеност е, че тук градим среда, в която младежите да се чувстват приети, да не ги е страх да сбъркат, да няма напрежение. Никой няма да ги пореже, да ги осмее, да ги унижи. Всеки от нас е преживявал такъв момент в живота или в училище. Когато попаднат в окриляваща среда, хората могат да летят.

Ние, менторите, които се занимаваме с младежите, го правим по собствено желание. Това е насърчавано, но не и наложено от фирмата, а е индивидуална убеденост. И точно затова менторите в Немечек България даваме максимума от себе си, търсим обратна връзка, зa да ставаме все по-добри.

- Къде е пресечната точка между образователните институции и бизнеса в развитието на ИТ специалистите? Трябва ли да учиш в университет, за да си добър специалист?

- Пресечни точки безспорно има, но трябва да се работи още много за задълбочаване на връзката между бизнеса и образованието. Немечек България участва в много съвместни инициативи със средни и висши училища, аз лично с радост съм бил гост лектор в СМГ, НПМГ и СПГЕ "Джон Атанасов", училища в Перник, Добрич, Лом, Правец и дори село Мирково, в Софийския университет, в ТУ-София, ТУ-Варна, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ Варна. Когато се срещаме с младежите им помагаме доста по-ясно да си представят какви са различните професии в ИТ сектора и какво могат да очакват. Бизнесът има огромен потенциал и желание да участва в учебния процес на всички етапи и вярвам, че на ниво образователна политика в държавата тепърва ще се търсят решения как да се включи нашата енергия и опит. Защото е ясно, че това е win-win моделът на бъдещето.

Иначе аз вярвам силно в нуждата от качествено университетско образование. Разбира се, че един специалист би могъл да се развие и без такова, но то помага много.

- 90% от стажантите остават на работа в Немечек България. Какво ги кара да останат при вас?

- Повечето остават, защото бързо разбират, че в Немечек България е пълно с хора, които искат да успееш. Всеки колега има собствен подход, но реално целта ни е една и съща – да помагаме на другите да вървят напред и да виждаме как постигат повече.

Мениджър Нюз

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19