Наука и Здраве

Испански учени създават бърз тест за откриване на алергени в храната

Испански учени създават бърз тест за откриване на алергени в храната

Испански учени създават бърз тест за откриване на алергени в храната

Хранителните алергии и непоносимости стават все по-чести и въпреки че често сме склонни да ги приравняваме, клиничното им значение е много различно. Непоносимостта причинява преди всичко храносмилателни симптоми, които макар и много досадни, обикновено не са сериозни. Обратно, алергичната реакция е придружена от кожни обриви, сърбеж, повръщане, кашлица, задух или припадък, и може да бъде много сериозна и животозастрашаваща.

Няма нищо по-добро от данните, за да разберем мащаба на проблема: в света около 520 милиона души страдат от хранителни алергии като от тях два милиона са в Испания, пише elconfidencial.com.

Но тези цифри, които се обработват в момента, скоро ще бъдат остарели, тъй като експертите прогнозират значително увеличение на засегнатите през следващите години. Всъщност в Съединените щати случаите на анафилаксия, причинена от храна, са се увеличили с 380%, което предполага значително увеличение на продажбите на лекарства за тези реакции от 2,4 милиарда долара през 2020 г. на 5,3 милиарда през 2027 г., според PR Newswire.

Въпреки че има десетки храни с алергенен потенциал, най-често срещаните са мляко, яйца, ядки, бобови растения, риба и плодове, а до една трета от хората с алергии са свръхчувствителни към няколко. Няма средство за предотвратяване на алергиите, така че засегнатите трябва да избягват на всяка цена да ядат храни, за които знаят, че причиняват алергична реакция, и въпреки че информацията за алергени се среща все по-често върху много продукти и в ресторантите, това не гарантира нулев риск.

Идеалното би било да има бързи, лесни и достъпни тестове, така че заинтересованите хора сами да проверяват наличието на алергени в храните. Тази опция може много скоро да стане реалност заради усилията на учени от испанския град Валенсия.

Екип от Политехническия университет на Валенсия (UPV), Университета на Валенсия (UV) и Центъра за мрежови биомедицински изследвания на редки болести (CIBERER) разработи прототип на тест лента, която лесно и надеждно идентифицира и количествено определя нивото на алергени в храната, с помощта на мобилен телефон. Разработката им вече е публикувана в списание Biosensors.

"Реакциите на алергия и свръхчувствителност възникват главно от консумацията на храни, които съдържат следи от алергени. Следователно идентифицирането и количественото им определяне преди хранене е от съществено значение и това е, което тестът, който разработихме, позволява", посочва Сержи Мораис, професор в катедрата по химия в UPV и изследовател в Междууниверситетския институт за молекулярно разпознаване и технологично развитие (IDM).

Прототипът е разработен като доказателство за концепцията за едновременно откриване на алергени от бадеми и фъстъци и е валидиран с търговски храни, използвани ежедневно като бисквитки и енергийни блокчета. Сред неговите предимства изследователите подчертават надеждността на теста, който съдържа множество вътрешни контроли и калибратори, интегрирани в миниатюризирана 36-точкова матрица. 

"С технологията за микрочипове извършихме 36 анализа в една стъпка. Получената информация ни позволява да идентифицираме на място дали полученият резултат е наистина положителен или отрицателен. В допълнение, с вътрешните калибратори и мобилния телефон можем да определим количествено следите от алергени в храната с висока точност", посочва Анхел Макейра, професор в катедрата по химия в Политехническия университет на Валенсия (UPV).

Опростеността на метода за извличане означава, че всеки, по всяко време, може да направи теста. Пробата се смила с преносима мелачка, разрежда се в 5 ml разтвор и се поставя тест лентата. Резултатът е готов за 5 минути и може да се разчете с мобилен телефон.

Изследователят Амадео Сена, първи автор на статията, оценява една тест лента на едно евро. Според него, разработеният тест има голям търговски потенциал, например в хранителния сектор за бързо идентифициране на алергени на място и във фармацевтичния сектор за количествено определяне на ефикасността на използваните екстракти от алергени при тестове за алергия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
Част от плаж потъна след вчерашното земетресение в Централна Гърция
БСП спешно задвижи процедура за имунитета на Борисов, ГЕРБ контрираха с въпрос за бутона "Еnter" (допълнена)
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Депутатите одобриха създаването на нова правна форма на дружество с променлив капитал
Ердоган назначи жена за управител на централната банка на Турция
Бизнес парк София се трансформира в по-зелен и социален градски център
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите