Разработват таблетки, съвместими с алкохол

Разработват таблетки, съвместими с алкохол

Разработват таблетки, съвместими с алкохол

Учени от университета в Грац, Австрия, са измислили начин лекарствата да се направят съвместими с алкохола, пише Medik Forum.

Знаем, че лекарства са несъвместими с алкохола поради спецификата на тяхното действие и най-вече поради влиянието им върху централната нервна система. Именно заради това, повечето лекарства могат да се приемат само с вода. Алкохолът твърде бързо разтваря обвивката на таблетките и самите таблетки, което може да доведе до прекомерно бързо освобождаване на дозата от препарата, а това е опасно.

Изследователите Ева Роблег и Симон Едер от института по фармакология на университета в Грац са разработили устойчиви срещу действието на спирта лекарствени таблетки. За да постигнат това, те се използвали вещества, блокиращи порите на таблетките и непозволяващи им са си взаимодействат, както с алкохол, така и с вода. Тези вещества възпрепятстват разтварянето на таблетката.

Издръжливостта на мембраната на таблетката под влиянието на алкохол е показала надеждност от 5 до 20% при опитите, извършени в специално оборудване, имитиращо стомашно-чревния тракт.

Използването на подобни таблетки ще осигури по-голяма безопасност при лекуването на хора, страдащи от алкохолна зависимост.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ