Как да преборим проблемите със съня

Как да преборим проблемите със съня

Как да преборим проблемите със съня

В днешно време много хора са принудени да прибягват до медикаменти, за да заспят вечер. Макар да чувстваме преумора, тялото и съзнанието ни не могат да се отпуснат. Американски и шведски учени предлагат ефективен начин за справяне с проблемите със заспиването, пише Lenta.ru. 

Според изследователите, излетите сред природата през уикенда, къмпингуването на открито, разходките извън града са достатъчни, за да се отпуснем в леглото без каквито и да било затруднения през делничните дни. Също така се препоръчва, ако е възможно всеки ден да прекарваме повече време на слънце, а вечер да ограничим изкуственото осветление.

До своето заключение учените са стигнали след експеримент с 14 доброволци, които са страдали от безсъние. Девет от тях са накарани да отидат на къмпинг през уикенда, а пет са си останали у дома. След експеримена се оказало, че първата група е била в състояние да възстанови режима си на сън през работната седмица, докато втората - не. Резултатите от изследването са публикувани в списание Current Biology.

Учените смятат, че циркадните ритми у човека, които задават биологичния ни ритъм, като кога да огладнеем, кога да ни се доспи, се влияят от нивото на мелатонин в кръвта. Промяна в количеството на този хормон на свой ред зависи от светлината. Така че има начин съзнателно и разумно да си помогнем като си зададем по-здравословен начин на живот.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Изморени през цялото време? Ето какво „точи“ вашата енергия
На днешната дата, 5 декември. Имен ден празнуват Елисавета, Сава, Савина, Съби
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 4 до 10 декември
"Лукойл" официално потвърди - обмисля продажбата на бизнеса у нас
Великобритания обяви нови мерки за ограничаване на миграцията
Експертът в шокиращи прогнози Saxo Bank обяви края на капитализма в САЩ през 2024 г
Непринудени грешки, които могат да бъдат избегнати
Швейцарска банка ще плати 122,9 млн. долара глоба, помагала на американски данъкоплатци за укриване на данъци