Наука и Здраве

Компанията на Мъск за мозъчни импланти получи разрешение за тестове с хора в САЩ

Компанията на Мъск за мозъчни импланти получи разрешение за тестове с хора в САЩ

Компанията на Мъск за мозъчни импланти получи разрешение за тестове с хора в САЩ

Компанията на Илон Мъск за мозъчни импланти Neuralink заяви, че Агенцията на САЩ по храните и лекарствата (FDA) е дала зелена светлина за първи клинични изследвания върху хора, предаде Ройтерс.

Решението на FDA „представлява важна първа стъпка, която един ден ще позволи на нашата технология да помогне на много хора“, написаха от компанията в Twitter.

Засега не се уточняват целите на проучването, като се казва само, че все още не се набират пациенти и че скоро ще бъдат налични повече подробности

Neuralink и FDA не са отговорили на исканията на Ройтерс за коментар.

Мъск твърди, че мозъчните импланти могат да бъдат от помощ при редица заболявания и състояния, включително  затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения, както и да позволят сърфиране в интернет и телепатия. Миналата година той каза, че е толкова уверен в безопасността на устройствата, че би бил готов да ги имплантира на децата си.

От 2019 г. насам Мъск прогнозира най-малко четири пъти, че Neuralink ще започне изпитания върху хора. Но компанията е потърсила одобрение от FDA едва в началото на 2022 г., като тогава агенцията е отхвърлила молбата, са казали пред Ройтерс нейни настоящи и бивши служители през март.

FDA е посочила на Neuralink opaseni[, които е трябвало да бъдат разгледани, преди да бъдат позволени изпитанията върху хора, твърдят служителите. Основните проблеми включват литиевата батерия на устройството, възможността проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикателството за безопасно извличане на устройството, без да се уврежда мозъчната тъкан.

Основаната през 2016 г. Neuralink,беше обект на няколко федерални разследвания.

През май американските законодатели призоваха регулаторите да разследват дали съставът на панел, отговарящ за надзора на тестовете върху животни в Neuralink, е допринесъл за неуспешни и прибързани експерименти.

Министерството на транспорта отделно проучва дали Neuralink е транспортирал незаконно опасни патогени върху чипове, отстранени от мозъци на маймуни, без подходящи мерки за безопасност.

Neuralink също е обект на разследване от Службата на главния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ за потенциални нарушения на хуманното отношение към животните.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ