Мисията DART - първият по рода си тест за планетарна защита

Мисията DART - първият по рода си тест за планетарна защита

Мисията DART - първият по рода си тест за планетарна защита

Първият по рода си тест за планетарна защита – мисията DART на НАСА, беше успешен. След 10 месеца полет в Космоса тестът за двойно пренасочване на астероиди на НАСА – първата в света демонстрация на технология за планетарна защита – успешно повлия астероидната цел. Това е първият опит на агенцията да премести астероид в Космоса.

Контролът на мисията в Лабораторията за приложна физика на Джон Хопкинс (APL) в Лорел, Мериленд, обяви успешното въздействие в 19:14 EDT, съобщи Агенцията в съобщение на официалната си страница.

Като част от цялостната стратегия за планетарна защита на НАСА , ударът на DART с астероида Dimorphos демонстрира жизнеспособна техника за смекчаване за защита на планетата от свързани със Земята астероиди или комети, ако такива бъдат открити, отбеляза НАСА.

„В основата си DART представлява безпрецедентен успех за планетарната защита, но също така е и мисия на единство с реална полза за цялото човечество. Докато НАСА изучава Космоса и нашата родна планета, ние също работим за защитата на този дом и това международно сътрудничество превърна научната фантастика в научен факт, демонстрирайки един от начините за защита на Земята“, изтъкна Бил Нелсън от НАСА.

DART се насочи към астероида Dimorphos, малко тяло с диаметър само 530 фута (160 метра). Той обикаля около по-голям астероид с диаметър 2560 фута (780 метра), наречен Didimos. Нито един от астероидите не представлява заплаха за Земята.

Еднопосочното пътуване на мисията потвърди, че НАСА може успешно да навигира космически кораб, за да се сблъска умишлено с астероид, за да го отклони - техника, известна като кинетичен удар.

Разследващият екип сега ще наблюдава Dimorphos с помощта на наземни телескопи, за да потвърди, че въздействието на DART е променило орбитата на астероида около Didymos. Изследователите очакват въздействието да съкрати орбитата на Dimorphos с около 1%, или приблизително 10 минути.

„Планетарната отбрана е глобално обединяващо усилие, което засяга всички живеещи на Земята. Сега знаем, че можем да насочим космически кораб с прецизността, необходима за удар дори в малко тяло в Космоса. Само малка промяна в неговата скорост е всичко, от което се нуждаем, за да променим траекторията на астероид”, обясни Томас Зурбухен, асоцииран администратор на дирекция „Научна мисия“ в централата на НАСА във Вашингтон.

Единственият инструмент на космическия кораб - разузнавателната и астероидната камера за оптична навигация Didymos (DRACO), заедно със сложна система за насочване, навигация и контрол, която работи в тандем с алгоритмите за автономна навигация в реално време с маневриране на малки тела (SMART Nav), позволиха на DART да идентифициране и разграничаване на двата астероида, насочвайки се към по-малкото тяло.

Тези системи насочиха космическия кораб с форма на кутия с тегло 1260 паунда (570 килограма) през последните 56 000 мили (90 000 километра) пространство в Dimorphos, като умишлено се блъснаха в него с приблизително 14 000 мили (22 530 километра) в час, за да забавят леко скоростта в орбитата на астероида. Последните изображения на DRACO, получени от космическия кораб секунди преди удара, разкриха в детайли повърхността на Dimorphos.

 „Успехът на DART осигурява значително допълнение към основния инструментариум, който трябва да имаме, за да защитим Земята от опустошителен удар от астероид. Това показва, че вече не сме безсилни да предотвратим този вид природно бедствие. В съчетание с подобрени възможности за ускоряване на намирането на оставащата опасна астероидна популация от следващата ни мисия за планетарна отбрана, Near-Earth Object (NEO) Surveyor, наследникът на DART може да осигури това, от което се нуждаем, за да спасим положението“, изтъкна Линдли Джонсън, служител по планетарна отбрана на НАСА.

След около четири години проектът Hera на Европейската космическа агенция ще проведе подробни проучвания както на Dimorphos, така и на Didymos, със специален фокус върху кратера, оставен от сблъсъка на DART, и точно измерване на масата на Dimorphos.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ