Защо чакаме „прозорци за изстрелване“, за да изпратим ракета в Космоса?

Защо чакаме „прозорци за изстрелване“, за да изпратим ракета в Космоса?

Защо чакаме „прозорци за изстрелване“, за да изпратим ракета в Космоса?

Лунната мисия на НАСА Artemis I е първата голяма стъпка на агенцията към връщането на астронавтите на лунната повърхност. Artemis I e първият тестов полет на новата мегаракета Space Launch System (SLS) на агенцията и капсулата на екипажа Orion .

Ракетата SLS ще изстреля космическия кораб Orion без екипаж на приблизително 42-дневна мисия, по време на която ще обиколи Луната, преди да се върне на Земята.

За да гарантира, че този опит ще бъде успешен, НАСА прави някои приготовления. Екипът на Artemis I вече е отстранил повредата по изтичането на водород, подменени са уплътненията около системата за „бързо изключване“, която помага да се насочи студеното течно водородно гориво към ракетата. Инженерите са планирали тест за 21 септември, за да видят дали бързото изключване издържа при криогенните условия, които изисква изстрелването.

Третият опит за изстрелването на Artemis I е насрочен не по-рано от вторник, 27 септември, от стартовия комплекс 39B в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. 70-минутният прозорец за изстрелване ще се отвори точно в 11:37 сутринта местно време. Датата на изстрелване е между две други големи космически събития - НАСА планира да изпрати космически кораб на 26 септември, който ще разбие астероид, насочил се към Земята, а на 3 октомври екипажите на Агенцията и SpaceX ще се насочва към Международната космическа станция.

Ако и този опит не успее, резервната дата или следващият „прозорец за изстрелване” е 2 октомври.

Защо НАСА е толкова прецизна по отношение на деня и часа на старта?  

Прозорецът за стартиране е като да чакате звездите да се подредят. Ракетата ще бъде „изхвърлена” от повърхността на Земята. Това изстрелване на ракетата в Космоса трябва да бъде точно насрочено - към планираното място в точното време.

„За Artemis I – мисията за изпращане на капсулата Orion в орбита около Луната – „точното време“ означава онзи момент, в който Луната е възможно най-близо до Земята (известен като „перигей“) по време на нейния 28-дневен цикъл”, обяснява Гейл Илс, старши преподавател по физика, RMIT University в Мелбърн, пред The Conversation UK

Според него моментът е от решаващо значение за голяма част от траекторията на полета, който разчита на гравитационната помощ както от Земята, така и от Луната. Той е важен и от гледна точка на успешното и безопасно завръщане на капсулата Orion обратно на Земята.

„Orion трябва да премине покрай Луната като изстрелян с прашка, а не да се разбие в нея, така че позициите на ракетната установка, Земята, Луната и лунната капсула трябва да се знаят точно по всяко време”, сравнява ученият. Подобен е примерът с изстрелването на космическия телескоп Джеймс Уеб, когато контролерите на мисията е трябвало да гарантират, че той ще премине през гравитационно балансирано място между Земята и Слънцето и няма да удари Луната.

„Изстрелването на телескопа беше прочистено няколко пъти, за да се избегне лошо време. В крайна сметка той бе изстреля от Френска Гвиана с ракета Ariane 5 на Коледа 2021 г.”, припомня Гейл Илс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ