Нов материал от микрофибри охлажда в жегата и затопля в студа

Нов материал от микрофибри охлажда в жегата и затопля в студа

Нов материал от микрофибри охлажда в жегата и затопля в студа

Екип от инженери и химици от университета в Нанкин, Китай, е създал метатъкан, която може да осигурява терморегулация на телесната температура в зависимост от външните условия. Разработката е публикувана в научното списание Science.

В основата на новия материал е гъвкав органичен фотоволтаичен модул с нагревателни елементи, вградени в специални микрофибри. Влакното ускорява разсейването на топлината, като охлажда потребителя, докато модулът може да затопли дрехата чрез електрокалоричен ефект, използвайки слънчевата енергия.

Експериментите са показали, че костюмът от метафибри е в състояние да поддържа стабилна температура между 32°C и 36°C, когато температурата на околната среда варира между 12,5°C и 37,6°C.

Според авторите на нововъведението техният материал ще позволи създаването на по-удобни и универсални облекла в сравнение с предишни разработки, които са се опитвали да решат проблема с регулирането на температурата чрез добавяне на нагревателни или охлаждащи елементи. Досега повечето такива продукти се оказаха твърде обемни за масова употреба.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ