Първо бебе с ДНК от трима души се роди в Обединеното кралство

Първо бебе с ДНК от трима души се роди в Обединеното кралство

Първото бебе с ДНК от трима души е родено в Обединеното кралство след специална процедура по ин витро оплождане. Това съобщи специализираният орган, който се занимава с фертилитета, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според оповестени данни на службата по фертилитет и ембриология към 20 април тази година „по-малко от пет“ бебета са родени в Обединеното кралство след митохондриално донорско лечение. 

Не са дадени повече подробности, за да се избегне идентифицирането на семействата, съобщи в. "Гардиън" след получаване на тази информация.

Целта на лечението е да се избегне предаването от жени на дефектни гени в митохондриите - малки пръчковидни електроцентрали в клетките, които доставят енергия - и да се предотврати наследяването на заболявания от деца. Това се постига чрез ин витро бебе с ДНК от три индивида.

Бебето има ядрена ДНК от майка си и баща си, които определят ключови характеристики като личност и цвят на очите. В допълнение, то ще има малко количество митохондриална ДНК, осигурена от женски донор - третият "родител". 

Великобритания стана първата страна в света, която официално разреши митохондриалната заместителна терапия, когато службата по фертилитет и ембриология даде предпазлива зелена светлина на процедурата през 2017 г. 

През 2018 г. лекарите получиха разрешение да приложат процедурата върху две жени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ