Ползите от ходенето пеш

Ползите от ходенето пеш

30 минути ходене на ден прави чудеса и ни се отблагодарява с дълголетие. Но, винаги толкова бързаме, че нямаме време да се потрудим за себе си. Използваме обществен транспорт или кола, когато се придвижваме за работа, Вкъщи взимаме асансьора, в търговския център - ескалатора. А ходенето не е по-малко ефективно от тренировките във фитнес клуба, пише ABC Fact. 

Какво прави ходенето пеш за нашето тяло?

Помага да отслабнем

Какво влияе върху ефективността на ходенето? На първо място това е теглото на човек, скоростта на движение и разстоянието, което се изминава. Средно можем да приемем, че за 1 час ходене можем да загубим около 250 килокалории. Ако спазваме този режим поне един месец, тогава дори без диети и специални тренировки можем да се отървем от 1,5 кг. 

Утринните часове по принцип са по-ефективни за всякаква физическа дейност, включително и за ходене пеша. Но пък ходенето денем или вечер пък може да бъде по-ефективно, като увеличим разстоянието или темпото. Тогава можем да изгорим и около 300-350 kcal в рамките на 60 минути. Индийците имат свещен здравословен принцип - прави 100 крачки след вечеря!

След разходка можем да упражняваме и стречинг за поддържане мускулния тонус и пластичност. 

Какви други ползи носи вървенето пеш?

Малцина знаят, но ходенето пеш е ефективно не само за отслабване. Учените отдавна са доказали, че то намалява риска от развитие на диабет, сърдечно-съдови патологии, деменция и дори рак. Рискът от травма или нараняване е минимален, за разлика от бягането. Ходенето също така помага в борбата срещу депресията, повишавайки настроението.

Разходките са много ефективни и за запазване на младостта. Знаете ли, че бръчките на лицето се появяват поради липсата на някои хормони. Именно ходенето пеш ще ви помогне да ги активирате. Съчетайте ходенето с правилното хранене и елементарна грижа за тялото и дори няма да забележите, как само един месец ще бъде трансформирани.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ