Позицията на бебето в утробата – важна за развитието

Позицията на бебето в утробата – важна за развитието

Позицията на бебето в утробата – важна за развитието

Позицията на бебето в матката и притокът на хранителни вещества вероятно влияе на оформянето на кортекса и развитието на мозъка в по-късен етап от живота, установи екип учени от университета в Конкордия, Канада.

Те изследвали как условията в матката влияят на развитието на мозъка и така установили, че структурата на кората на главния мозък при подрастващите зависи от това каква е била позицията на бебето в утробата и от притока на хранителни вещества към него.

Според учените позицията на практика оказва съществено влияние върху развитието на мозъка в по-късна възраст.

Учените проследили развитието от раждането до пубертета на монозиготни близнаци (при които гените съвпадат на 100%). Те измерили теглото на бебето при раждане, за да оценят кои фактори в утробата влияят на развитието.

Естествено, теглото на близнаците, които се развиват в една и съща среда, било различно. И понеже гените им на практика са идентични, то разликите при раждането им трябва да се свързани с други фактори - като например положението на плода в утробата и достъпа до хранителни вещества.
А предишни проучвания доказаха, че в зависимост от теглото на бебето при раждане, може да се предскаже как в бъдеще ще се развива и мозъкът му.

Прочетете целия материал на сайта на Новите родители.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ