Саламите и шунката са опасни за астматиците

Саламите и шунката са опасни за астматиците

Преработеното месо може да усили симптомите на астма, твърди ново изследване, публикувано в списание Thorax.

Саламите, надениците и шунката съдържат консерванта нитрит, който уврежда дихателните пътища. Изяждането на повече от 4 порции преработено месо седмично според учените засилва астматичните симптоми – затруднено дишане, тежест в гърдите и задушаване.

За една порция се приемат 2 парчета шунка или салам или 1 цяла наденица.

Макар не всички експерти да са на едно мнение за вредата от преработените месни продукти, всички препоръчват здравословно хранене, което не изключва нито един вид храна.

В цитираното изследване са участвали 1000 французи, които са били наблюдавани от 2003 до 2013. Около половината от тях страдали от астма.

Тези, които поемали повече от препоръчаните 4 порции седмично, към края на проучването страдали от повече усложнения, свързани с астмата.

По-рано Световната здравна организация включи преработените червени мръвки в списъка на канцерогенните храни. Според СЗО надениците, колбасите и беконът имат принос при развитието на рак на дебелото черво. Рискът за това заболяване расте с 18% при всекидневна консумация на 50 грама преработено месо. Според здравната организация може да се окаже, че всичкото червено месо е канцерогенно, но засега няма твърди доказателства за това.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Финансовата платформа Robinhood на Влад Тенев влиза в индекса S&P 500
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 8 до 14 септември
Митниците продават на търг 87 килограма златни и сребърни бижута, кюлчета и монети, задържани на ГКПП "Капитан Андреево"
Израелската армия удари висши лидери на групировката Хамас в столицата на Катар (ВИДЕО)
Кая Калас: Само тази година ЕС ще предостави 25 милиарда евро подкрепа на Украйна
AI: Как чатботовете се отразяват на психичното ни здраве?
Ще попадне ли Лукойл в следващия пакет от санкции на ЕС?
Изминалият месец август е бил третият най-топъл в историята