Наука и Здраве

Sanofi и GlaxoSmithKline обявиха общ проект за ваксина срещу COVID-19

Sanofi и GlaxoSmithKline обявиха общ проект за ваксина срещу COVID-19

Двама от най-големите производители на лекарства в света работят заедно за разработването на коронавирусна ваксина. Sanofi и GlaxoSmithKline обявиха сътрудничеството си тази сутрин, но финансовите условия на сделката не бяха оповестени. Двете компании искат да започнат тестове на потенциална ваксина при хора по-късно тази година, за да бъдат готови за употреба през втората половина на 2021 г., информира Business Insider

Sanofi и GSK ще използват изградена платформа на ваксина на протеинова основа плюс адювант (съставка, използвана във ваксините, която спомага за стимулирането на по-силен имунен отговор отстрана на организма, получил имунизацията. Sanofi ще предложи антиген, насочен към протеина на коронавируса, а GSK ще осигури адювант, който може да намали необходимото количество ваксина, необходимо за една доза.

Двете европейски фармации имат десетилетия опит в разработването на ваксини. Тяхната комбинирана пазарна стойност надхвърля 200 милиарда долара, като за тях работят около 200 000 работници.

„Като водещ световен производител на ваксини, фокусът ни номер едно е да помогнем за разработването на ваксина“, каза изпълнителният директор на GlaxoSmithKline Ема Уолмсли.

Американският орган за биомедицински разширени изследвания и развитие (BARDA) частично финансира изследванията на ваксините на Sanofi.

„Това сътрудничество има потенциал да намали дозата на ваксината, така че да се осигурят количества за по-голям брой хора, да бъде прекратена тази пандемия и да помогне на света да стане по-добре подготвен или дори да предотврати бъдещи огнища на коронавирус“, коментира директорът на BARDA Рик Брайт.

Според Световната здравна организация в момента текат клинични изпитания на 70 различни ваксини. Няма точен срок кога ще бъде готова съвместната разработка на Sanofi и GSK, но двете компании се ангажираха тяхната ваксина да бъде достъпна за всички хора.

Източник: Business Insider