Жените умеят да "четат мисли" по-добре от мъжете

Жените умеят да четат мисли по-добре от мъжете

Жените могат да "четат мисли" по-добре от мъжете. До това заключение стигна екип от психолози от три британски университета. Те създадоха първия в света „тест за четене на мисли“, който измерва колко добре хората разбират мислите на другите.

Умението да се четат мисли или т.нар „ментализация“ е важна човешка способност, която позволява да разкодираме определени поведенчески сигнали, показващи истинските мисли на събеседника. Авторите на статията, публикувана в MedicalXpress, казват, че всички хора притежават в някаква степен тази способност, но някои са достигнали истински висоти в тази област, докато други не.

В хода на изследването с разработения от психолозите тест за четене на мисли са участвали 4000 хиляди души, които попълнили специален  въпросник. Учените оценили резултатите от отговорите по специална скала, като на всеки пункт поставяли оценки от четири до шестнадесет точки. Средната оценка на повечето въпросници е била дванадесет - тринадесет точки, което е много висок резултат. Преобладаващо добри резултати са установени при жените в сравнение с мъжете, участници в изследването. 

Рейчъл Клътърбак, една от авторите на изследването, вярва, че резултатите от такова тестване, което отнема само една минута, ще позволят на специалистите в различни медицински области по-бързо да определят дали човек има проблеми с комуникацията и да му предоставят помощта, от която се нуждае.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ