Протести в 4 града в подкрепа на баща, който се бори Норвегия да не отнеме децата му

Протести в 4 града в подкрепа на баща, който се бори Норвегия да не отнеме децата му

Протести в четири града под надслов "Българчетата са най-добре в България"  пред съдебните палати на София, Кърджали, Варна и Шумен бяха свикани днес в подкрепа на баща, който се бори срещу решение на норвежки съд децата му да бъдат отнети и дадени на приемно семейство в Норвегия.

Чавдар Георгиев от Шумен има непълнолетни момче и момиче, които са родени след неговото съжителство с жена в Норвегия. Майката е арестувана по обвинение за ръководене на престъпна група. Той обаче успява да се прибере в България заедно с децата. Сега обаче майката е освободена от ареста и иска децата да бъдат върнати в Норвегия, предаде Нова телевизия.

Спорът дали те да останат при своя баща в България, или при своята майка в Норвегия стига и до съда.

„Разделих се със съпругата си преди близо 3 години. От година и половина съм с децата в България. Върнах се в страната ни по съвсем легален начин. Причината за прибирането ни беше, че съпругата ми беше арестувана. Беше поставена в изолация седем месеца за големи финансови престъпления”, обясни бащата Чавдар Георгиев.

Българският съд излиза с решение на първа инстанция, че децата не са неправомерно изведени от Норвегия. Има неправомерно задържане, но заради здравословното състояние на едно от децата бащата е имал достатъчно причини те да останат тук.

Майката на децата обаче завежда дело по Хагската конвенция и обвинява бащата в отвличане. Очаквано решение на втора инстанция от правораздавателната система у нас е причината за протестите днес с искане да бъде потвърдено решението на първа инстанция и децата да останат в България.  7-годишният Петър и 4-годишната Георгина са в България от януари миналата година, след като майка им Моника Хеггхолме е арестувана в Норвегия, посочва БНР. Ако децата бъдат върнати в Норвегия, те ще бъдат настанени в две приемни семейства, а баща им няма да има възможност да ги вижда, твърдят организаторите на протеста. На първа инстанция състав на Софийски градски съд реши децата да останат в столицата при баща си.

„Дошла съм, за да защитя сина и внуците си, за да бъдат те български граждани”, каза майката на Чавдар, която бе сред протестиращите тази сутрин пред съдебната палата в Шумен.

„Чавдар е наше дете, което сега е един стабилен мъж. Полага изключителни грижи за децата си. За тяхното развитие, за тяхното здравословно състояние, затова те трябва да останат при него.”, каза жена, подкрепяща мъжа.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ