България

Политика

|

Общество

|

Екоминистърът: Няма радиация от пожара в АЕЦ "Запорожие"

Екоминистърът: Няма радиация от пожара в АЕЦ "Запорожие"

Изключително е притеснително, че се водят такива ожесточени бойни действия в близост до атомните електроцентрали. Това представлява голям риск, но искам да успокоя българските граждани, че радиация няма. Това каза пред bTV министърът на екологията Бирослав Сандов. 

"Огънят е избухнал извън реакторните зони. "Отделно вятърът в момента е северозапад-югоизток, но разбира се, надяваме се да не се стигне до някаква авария", допълни екоминистърът. Той уточни, че са засилени мерките, свързани с АЕЦ "Козлодуй". 

Сандов обясни, че от началото на войната в Украйна има щаб към Министерския съвет и план за действие при кризисни ситуации. На началната страница на сайта на Министерството на екологията още от началото на седмицата има линк към радиационната карта на Европа, която е радиационната карта на Европа.  

Относно АЕЦ "Козлодуй" Сандов напомни, че България е 100% зависима от вноса на ядрено гориво от Русия. Той обаче успокои, че България има обезпеченост на такива доставки за повече от година напред. 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ