Законът за личната помощ приет, майките прибраха палатките пред парламента

Законът за личната помощ приет, майките прибраха палатките пред парламента

Законът за личната помощ приет, майките прибраха палатките пред парламента

Майките прибраха палатките пред Народното събрание и сгънаха плакатите, гласящи "Системата ги убива", след като днес окончателно бе приет Закона за личната помощ.

Законът влиза в сила от 1 януари 2019 г., но лична помощ ще започне да се отпуска от 1 септември догодина. Гарантира се, че личната помощ ще се предоставя въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите по реда на новия Закон за хората с увреждания, който пък бе приет вчера. 

Право на помощ по новия закон ще имат до края на 2020 г. възрастните с 90% и над този процент намалена работоспособност с чужда помощ. Също и децата с над 50% с чужда помощ и с над 90% инвалидност без чужда помощ. 

Броят на часовете за лична помощ ще се определя въз основа на четири степени на затруднение на хората с увреждания.

Часовете, за които държавата ще плаща на асистентите, ще зависят от степента на зависимост/затруднения, определена в индивидуалната оценка – от 15 до 168 часа месечно.

От месечната помощ от 930 лв. за дете с 90 % увреждания ще се приспадат до 380 лв. за асистент, като конкретният размер ще съответства на определения брой часове в индивидуалната оценка на потребностите. Когато ползвател на лична помощ получава добавка за чужда помощ, той ще дава съгласие добавката да се превежда на Агенцията за социално подпомагане след сключването на трудовия договор и определянето му на асистент. Ползвателят на лична помощ ще продължава да ползва месечна помощ или добавка за чужда помощ, ако доставчикът на лична помощ не може да сключи договор с асистент.

Според закона доставчик на личната помощ е общината по настоящия адрес на ползвателя. 

Заплатите на личните асистенти ще са: за 2019 г. – една минимална заплата, а след това тя ще се увеличава поетапно. За 2020 г. ще е минималната заплата, умножена по 1,2. Размерът ѝ ще се увеличава, докато стигне до 1,4 от минималното възнаграждение.

От 1 април 2019 г. документите за изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите от лична помощ ще се подават в специализираните отдели в дирекциите "Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане по настоящ адрес на човека с увреждане.

От 1 януари 2021 г. политиката за предоставянето на лична помощ на хората с увреждания ще се осъществява от Държавната агенция за хората с увреждания.

Законът за личната помощ бе приет с аплодисменти в пленарна зала. Пред парламента също бе отпразнувано гласуването - майки поканиха омбудсмана Мая Манолова на чай, а тя ги почерпи с бонбони. Към импровизираното тържество се присъедини и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

"Законът за личната помощ за нас е законът за бъдещето на децата ни. Това означава, че децата ще ги има, когато нас ни няма и това е нашата огромна борба и огромна кауза. Законът е за всички хора с тежки увреждания, които са някъде сами в момента и без подкрепа", каза от името на майките Вера Иванова. 

"Това е изстрадан закон от едни смели жени, които дадоха урок на българското общество, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива", каза омбудсманът Мая Манолова, цитирана от Нова телевизия.

Както бяха обещали, майките махнаха палатките, които месеци наред бяха опънати край парламента. По по техните думи обаче, лагерът им ще се премести догодина пред Здравното министерство заради оставащия проблем с ТЕЛК-овите решения, които не се уреждат от новоприетите закони. Те ще настояват за една по-цялостна реформа в медицинската експертиза. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ