Огромното значение на формата на шоколада

Огромното значение на формата на шоколада

От Toblerone до Kit Kat - формата на шоколада има много по-голямо значение, отколкото мислите, пише The Telegraph.

Тази седмица се вдгна известен шум около неуспешния опит на компанията Nestle да патентова формата на шоколадовите блокчета Kit Kat пред Европейския съд, както и около решението на Toblerone да се върне към оригиналната си форма, след като неуспешно експериментира с нова.

Всичко това води до въпроса: Какво значение има чак толкова формата на шоколада? Не е ли вкусът това, което действително е важно?

Всъщност, формата на шоколадовото блокче има значение по две причини.

Първата е свързана с възприятието на обществото за продукта. "Става дума за имиджа на марката", обяснява Чарлс Меткалф, експерт по храните и виното и съдия в журито на Академията за шоколадови награди, които бяха представени в Claridge's, Лондон. "Тъй като шоколадите на масовия пазар често са със сходни вкусови кчества, формата е важна за отличаване от останалите."

По-дебелият шоколад може да се различава по вкус от по-тънкия на същата марка. 

Както посочва Меткалф, шоколадовото съдържание в Kit Kat е доста слабо, добавени са вафли и е допълнително модифицирано с фъстъчено масло. Така че формата е наистина единствената константа, която може да отличи марката шоколад. Ето защо от Nestle са загрижени, тъй като при вкусово тестване, продуктът им се сравнява с подобния по форма норвежки съперник Kvikk Lunsj (продаван повече от 70 години) - и предпочитан скандинавски вкус.

Скоростта, с която шоколадът се топи в устата, също се определя от дебелината на блокчето

Спенсър Химан, оценители на шоколад и шеф на Сocoarunners, които продават висококачествени поколади от цял ​​свят, признава, че вкусът е маргинален фактор за продукт като Kit Kat. Формата е по-важния фактор, определящ вкуса на шоколада и според начина, по който го възприема потребителят.

"Няма съмнение, че един голям, дебел, блестящ шоколад като Toblerone има различен вкус от по-тънкото блокче на същия шоколад", каза Химан.

Основната причина за това е начина, по който шоколадът се топи, а важен фактор тук е какаовото масло, съставна част дори на най-обикновения шоколад, който се топи при температурата на човешкото тяло. Докато шоколадът се топи върху езика, той освобождава вкус и аромат (по-голямата част от вкуса на шоколада се възприема чрез миризмата му). И скоростта, с която шоколадът се топи в устата, се определя от дебелината на шоколада.

Това може да няма значение толкова много за шоколадов десерт, който до голяма степен се състои от вафли, като Кит Кит или такъв, който е толкова твърд, че трябва да се дъвче и да се чупи, като Тоблерон, но няма съмнение, че промените във формата могат да повлияят на вкуса.

Можете да изпробвате това сами с един добър шоколад, като "удвоите" слоевете, за да можете да вкусите различни дебелини шоколад и да сравните, как те се топят и какъв вкус оставят. Това е много добро извинение да се яде добър шоколад.

Или пък ако сте в Япония, избягвайте яркозелените Kit Kit, които се продават там и вместо това потърсите висококачествения шоколад Meiji, който е проектиран да предлага шоколад с различна дебелина и по този - с начин различни вкусове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ