Първият товарен кораб напусна пристанището в Мариупол

Първият товарен кораб напусна пристанището в Мариупол

Първият товарен кораб напусна пристанището в Мариупол

Първият товарен кораб напусна окупираното от Русия пристанище Мариупол. Турският плавателен съд Azov Concord се отправи към Босфора след поредния кръг от преговори за деблокиране на морското съоръжение и на складовете със зърно. В съобщението на Daily Sabah не се уточнява какъв е товарът.  

Анкара и Москва ще продължат преговорите за потенциален безопасен коридор в Черно море за износ на зърно от Украйна. ООН призова двете воюващи страни, както и тяхната морска съседка да се споразумеят по този въпрос, въпреки че Кремъл категорично отказва да поеме отговорност за световната продоволствена криза.

„Срещата в Москва даде първия конкретен резултат. Само няколко часа след приключването ѝ  бе разрешено на турския товарен кораб да напусне пристанището“, изтъкнаха от Министерството на отбраната. Турските и руски генерали са се разбрали преговорите да продължат в присъствието на представители на ООН и с участието на президента Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, които съгласуваха действията си по телефона тази седмица. Планът предвижда създаване на три коридора от украинския черноморски пристанищен град Одеса под надзора на Киев и че оттам ще се доставят както украински, така и руски хранителни продукти. 30-35 милиона тона зърно могат да бъдат изнесени по тях през следващите шест до осем месеца. Домакин на срещата следващата седмица ще бъде Истанбул.

В изявление на руското министерство на отбраната за срещата се отбелязва, че „страните са обсъдили безопасното излизане на турски търговски кораби и износа на зърно от украинските пристанища, както и подходи за осигуряване на безопасно плаване в Черно море“.

И Украйна, и Русия поставиха редица условия, за да се споразумеят за плана. Москва иска някои западни санкции да бъдат премахнати, за да бъде улеснен износът на зърно и торове, докато Киев търси гаранции за сигурност на своите пристанища. „Основната точка е, че дадохме гаранции на възможно най-високо ниво и сега всичко зависи от украинците“, посочи руският посланик в ООН Василий Небензя, уточнявайки, че руският президент Путин е заявил, че Москва няма да използва украинският износ на зърно за постигане на военни цели. Дипломатът обаче добави, че Украйна трябва да разминира крайбрежните води или да насочи товарните кораби по безопасно трасе.