Германският президент: България е стабилизиращ фактор, страна с важни съседи

Германският президент: България е стабилизиращ фактор, страна с важни съседи

Германският президент: България е стабилизиращ фактор, страна с важни съседи

„Говори се за България като за страна от периферията на ЕС, бих искал да обърна нещата – България е, и вие го показахте по време на европредседателството, един стабилизиращ фактор, една страна с много важни съседи. Заради съседството ви с Турция, със Западните Балкани, вие сте по-близо до световните проблеми”. Това заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от bTV, по време на днешната си официална визита у нас. Той се срещна с президента Румен Радев.

Радев отправи официална покана към автомобилния гигант Volkswagen да отвори завод у нас по немския си колега Щайнмайер. 

„Считам, че успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчни основания да вярваме, че България може, че България е готова и заслужава стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство. Аз уверих президента Щайнмайер, че всички български институции са в пълен консенсус и с обединени усилия да предоставят най-добрите възможности и сигурна среда за такава инвестиция”, подчерта държавният глава на България след разговора си с госта.

Щайнмайер обаче е посочил, че не може да даде конкретен отговор на въпроса дали Volkswagen ще избере нашата страна, допълва bTV. Той e отбелязал и че големите кръгли маси с участието на икономически делегации не са мястото, където се вземат подобни стратегически решения.

От немската страна има голям интерес политическите, културните и икономическите отношения между двете страни да станат по-тесни, е казал той, посочва агенция Фокус. 

Двамата президенти подчертаха, че София може да разчита на подкрепа от Берлин за реформите, икономическото сътрудничество и за политиката по линия на Западните Балкани.

Германският президент коментира и темата Брекзит, като отбеляза, че все още няма никаква яснота какво ще решат на Острова, но всичките трудности около излизането на Великобритания от ЕС според него ще са урок за тези, които смятат, че с един референдум може да се напусне общността. На свой ред, Радев подчерта, че трябва да се направят мащабни реформи в ЕС, за да няма нови кандидати за напускане.

"Ще окуражавам България за реформите за осигуряването на правова държава и борбата с корупцията да бъдат продължени", каза още Щайнмайер, цитиран от агенция Фокус. 

Според него борбата с корупцията трябва да бъде извършена от независими ведомства. "По този въпрос България и Германия отдавна говорят. Водят разговори, това не е магьосничество, не трябва да се чака нещо подобно за развиването на нови идеи. България измина вече дълъг път на реформите и нашата молба е България да продължава по този път, включително с борбата с корупцията", допълни президентът на Германия.

"Радвам се за предстоящите разговори с министър-председателя след малко, а след това с председателят на Народното събрание. Утре ще правим нещо съвсем различно. Заедно ще пътуваме за Пловдив и ще имаме възможността да се запознаем с европейската столица на културата и евентуално да разберем какви бяха ползите за това Пловдив да бъде избран като културна столица", добави Щайнмайер. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ