Киев отрича да е отказвана визита на германския президент

Киев отрича да е отказвана визита на германския президент

Киев отрича да е отказвана визита на германския президент

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не е отклонил предложението за визита на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. Това заяви съветникът на началника на канцеларията на Зеленски - Сергей Лещенко, цитиран от Ройтерс.

Във вторник Щайнмайер потвърди появила се информация в германския в. "Билд", че Володимир Зеленски е отказал да го приеме на територията на украинската столица. Германският президент сподели, че е възнамерявал да посети Киев заедно с президентите на Полша, Естония, Литва и Латвия, за да изпрати „силен сигнал за европейска солидарност с Украйна“, но разбрал, че „визитата му не е била желана в Киев“.

Германският вестник „Билд“ писа, че Зеленски е отхвърлил плановете за посещение на Щайнмайер заради близките му отношения с Русия през последните години и неговата подкрепа за газопровода „Северен поток 2“.

Междувременно президентите на Полша, Естония, Литва и Латвия пристигнаха в Киев, за да се срещнат със Зеленски, съобщиха от канцеларията на полския държавен глава.

Четиримата се присъединяват към разрастващата се група от европейски политици, посетили украинската столица, след като руските сили се изтеглиха от северната част на страната в началото на месеца, за да пренасочат фокуса си към Донбас.

„Отправяме се към Киев със силно послание за политическа подкрепа и военна помощ“, написа в Twitter литовският президент Гитанас Науседа, споделяйки снимка с държавните глави на другите източноевропейски страни.

Фокусът на срещата ще бъде върху подпомагането на цивилните и военните в Украйна, както и върху разследванията на военни престъпления, каза говорител на естонския президент Алар Карис.

Визитата идва ден, след като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че случващото се в Украйна представлява „геноцид“, докато президентът Владимир Путин обеща Русия да продължи своята „специална операция“ и да постигне целите си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ