Кирил Петков: Няма разцепление, но стабилността не е на всяка цена

Кирил Петков: Няма разцепление, но стабилността не е на всяка цена

Кирил Петков: Няма разцепление, но стабилността не е на всяка цена

Няма разцепление в управляващата коалиция, но ние сме обещали да работим на базата на принципи и стабилността не е на всяка цена. Това заяви премиерът Кирил Петков, който е на посещение в комплекса "Мини Марица-изток" в Раднево. 

Петков призова партиите, които вчера гласуваха против предложението на "Продължаваме промяната" за парите за ремонти на пътища, да премислят и да гласуват по различен начин, когато законопроекта бъде внесен повторно. Припомняме, че вчера премиерът обеща на строителните фирми 655 милиона лева да бъдат разплатени веднага, което е около половината от дължимата сума за извършени ремонтни дейности, а останалите 50% от средствата да бъдат платени след пълна проверка на реализираните дейности и одобрение на парламента. Депутатите обаче го отхвърлиха при гласуването в зала.  

Относно избора на шеф на БНБ Петков коментира: "За нас не беше добра стъпка, когато нямаме обединение около една личност, да протича гласуване. По-разумно беше всеки да даде крачка назад. Не бързаме за никъде. Най-вероятно днес кандидатурата няма да бъде подкрепена. Тогава всички можем да седнем покойно и внимателно да обсъдим всички кандидатури, така че да имаме една обща такава". 

За евакуацията на българските моряци от кораба "Царевна" Петков изтъкна, че очаква те да пристигнат у нас в понеделник. "Аз лично съм говорил не знам колко пъти с капитана на "Царевна". Три пъти сме били в готовност да ги изкараме от кораба, паралелно говорехме и с украинската, и с руската страна, защото не знаехме кой ще завземе пристанището. Като се успокои боя, един от моряците отишъл в руската част. И когато те дадоха прозорец от час и половина, ние го съгласувахме с Военно разузнаване и те ги поеха. Хората са в безопасност, центърът към външното министерство е в постоянна връзка", каза министър-председателят. 

Запитан за появилата се информация, че в Северна Македония има разписан от българска страна документи, Петков отговори: "Няма никакъв документ, който аз да съм разписвал. Винаги сме се придържали към рамковата позиция. Отивам на посещение там, за да покажа силната задача на българското правителство българската общност там да бъде подкрепена. Вярвам, че правителството на Република Северна Македония осъзнава какъв приоритет е това за нас. Това, че утре ще бъдем толкова много хора от различни партии там, показва подкрепа за българската общност. Надявам се, че за това, което всички сме казали, че Република Северна Македония трябва да бъде част от Европа – да се движим прогресивно в тази посока и от двете страни на границата". 

Той определи твърденията за оставка на министъра на външните работи Теодора Генчовска като "фалшива новина". "Нищо не се е променило в нашето виждане. Имаме много общи задачи. Вчера коалицията направи нещо много хубаво – закри Спецпрокуратурата и спецправосъдието. Така че имаме и победи”, заяви Петков. 

Премиерът се среща с миньори, с представители на синдикални организации в Маришкия басейн. "Марица изток" е много важен за нас и аз съм много щастлив, че в Плана за възстановяване и устойчивост защитихме възможността да не се затварят физически капацитети на енергопроизводителите на база на въглища, а да се намаляват въглеродни емисии. Това за нас е огромна победа. Сега трябва да помислим внимателно как енергийният преход да продължава, знаейки че най-важното за нас е да имаме независима енергийна система и да не разчитаме на външни доставчици", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ