Освобождават шефа на ДАНС Димитър Георгиев

Освобождават шефа на ДАНС Димитър Георгиев

Освобождават шефа на ДАНС Димитър Георгиев

Министерски съвет взе решение да освободи председателя на ДАНС Димитър Георгиев и предлага на президента Румен Радев да издаде указ за неговото освобождаване. Предлага се на негово място да бъде назначен Пламен Тончев, който е служител на ДАНС и в момента е директор на регионална структура на ДАНС. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

"С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон" - с тези думи премиерът мотивира решението на правителството за освобождаване на Георгиев.

Министерският съвет освобождава от длъжност и четирима областни управители, които на последното заседание бяха назначени временно да изпълняват длъжностите в София, Варна, Добрич и Силистра. На тяхно място Министерският съвет назначи титуляри.

"Мисля, че от нашите действия по-скоро може да направите извода, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия. Опитваме да се освободим институциите и службите да работят в интерес на хората и държавата". Така Янев отговори на критиките на бившия премиер и председател ГЕРБ Бойко Борисов, че служебното правителство няма да осигури честни и свободни избори.

Припомняме, че името на ДАНС бе замесено и в скандала с подслушването на политици. Миналата седмица министърът на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че политици, в това число и водачи на парламентарни листи, са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС във времето около парламентарните избори на 4 април. Началниците на ДАНС Димитър Георгиев и на разузнаването Атанас Атанасов бяха подали молби за неплатен отпуск от 7 май до 6 септември. След това обаче стана ясно, че те са депозирали в кабинета на премиера Стефан Янев молби за прекратяване на отпуските. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ