Педро Санчес: Каталунските сепаратисти лъжат и манипулират като британските привърженици на Брекзита

Педро Санчес: Каталунските сепаратисти лъжат и манипулират като британските привърженици на Брекзита

Педро Санчес: Каталунските сепаратисти лъжат и манипулират като британските привърженици на Брекзита

Каталунските сепаратисти, лъжат и манипулират обществеността като британските привърженици на Брекзита, заяви испанският премиер Педро Санчес цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

В необичайно сурова реч в парламента премиерът социалист сравни двете движения, които според него се основават на "разказване на измислени оплаквания, които се разрастват чрез манипулация", предава БТА.

"Нужно е да се напомни, че Брекзитът тръгна от една гротескна кампания на небивали дезинформации и лъжи", заяви той и добави, че каталунските сепаратисти "вече разполагат само с лъжи в подкрепа на политическите си позиции".

"С Брекзита имаме движение, което върви против историята, но и против разума. Брекзитът и каталунското сепаратистко движение се движат по успоредни пътища и със сходна реторика. Карат хората да избират дали да са европейци или британци, испанци или каталунци, след като сме живели с тези идентичности и много други от десетилетия. Искат да постигнат поляризация и не дават пространство за умереност и разбиране", каза Санчес.

Той обяви, че кабинетът му ще заседава на 21 декември в Барселона и ще повиши минималното трудово заплащане от 736 на 900 евро на месец.

Изборът на каталунската столица за правителственото заседание целеше да изрази затопляне на отношенията с подкрепящите независимостта местни власти на Каталуния, но каталунските сепаратисти призоваха за протести, отбелязва АП.

Педро Санчес дойде на власт с подкрепата на каталунските сепаратисти и с обещание да възобнови диалога с тях, но рязко промени тона по техен адрес. Според наблюдателите тази промяна се дължи на факта, че критикуваната от десницата негова политика на помирение бе сред главните причини за поражението на социалистите на регионалните избори в Андалусия на 2 декември, отбелязва Франс прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ