Радев: Новото ръководство на ДАНС ще докаже своите качества с работа

Радев: Новото ръководство на ДАНС ще докаже своите качества с работа

Радев: Новото ръководство на ДАНС ще докаже своите качества с работа

Президентът е подписал указа за освобождаването на шефа на ДАНС в България. Това уточни самият Румен Радев, който е на официална визита в Рим, а днес беше на аудиенция при папа Франциск.

"Новото ръководство на ДАНС ще си докаже своите качества с работа и с дейност. Виждате какъв проблем се беше отворил за националната ни сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не обслужва националния интерес. Ето затова стигнахме дотук. Ето затова няма никакви резултати в борбата ни с корупцията по високите етажи на властта. Затова, както те самите признават, години наред, чужди шпиони действат из България и много други неща. Това са затваряне на очите за огромни нарушения, затваряне на очите за огромни корупционни скандали без никакви действия", каза президентът.

Той уточни още, че не му е докладвано, че Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация. "По закон всички министри придобиват със своето назначаване достъп до класифицирана информация", каза Радев.

Посланието на папата към българския народ е за здраве, благополучие и просвета, допълни президентът.

"Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече. Ние имаме повече от хилядолетна история в нашите отношения. Те са започнали още при княз Борис при покръстването на българите 9 век. Това, което става през последните десетилетия на 24 май, да се приема българска делегация на най-високо държавно ниво, е важен знак. Важен знак за признание към България не само за делото на братята Кирил и Методий, а важен знак за ролята и мястото на България в световното културно пространство в днешния съвременен свят. Папа Франциск е много навътре в съвременните процеси. Той живее с тях, той взема активно отношение по всички съвременни проблеми", каза още Радев.

Той обясни и какво е подарил на папа Франциск - композиция, изготвена от българския историк Румен Манов, в която има български икони, на които е автор художник от Тревненската школа от 19 век. "Има и религиозни символи върху седеф, типично католически, изработени в България. Това също е декорирано от кръстове от празничните одежди на български свещеник от 19 век. Това изключително много се оцени от папата", каза още Румен Радев. 

"Получихме достъп до библиотеката на Ватикана и се надявам трудът на Петър Богдан от 1667 г. да дойде в България", каза президентът Румен Радев пред журналисти след срещата си с папа Франциск. "Това, за което настоях, беше ми представено ръкописът на документа, който е открит през 70-те от покойния проф. Божидар Димитров, в който се споменава в редакторски текст за историята на Петър Богдан - 200 страници. Тогава обаче не е известно къде е този ръкопис. Той е бил подготвен за печат, затова са тези коректорски и редакторски бележки. Едва през 2017 г. знаете, че беше открит ръкописът на Петър Богдон в библиотеката в Модена. Това е събитие от огромно значение за България и нашата история. Ние трябва да го върнем в българската земя. Това е един български католически свещеник, архиепископ на София, който е имал смелостта, визията и мащаба на мисленето да го издаде преди толкова много години", заяви още Румен Радев. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ