Русия записа 70.1 млрд. долара излишък през второто тримесечие

Русия записа 70.1 млрд. долара излишък през второто тримесечие

Русия записа 70.1 млрд. долара излишък през второто тримесечие

Излишъкът по текущата сметка на Русия достигна рекордните 70.1 млрд. долара през второто тримесечие на годината. В исторически план това е най-високата стойност от 1994 г., според данните на Руската централна банка, коментира  Markets Insider.

Износът спадна от 166.4 млрд. до 153.1 млрд. долара през първото тримесечие, но вносът отбеляза по-рязък спад – от 88.7 млрд. до 72,3 млрд. долара. За първите шест месеца на годината излишъкът по текущата сметка е достигнал 138.5 млрд. долара, сочат данните на Централната банка.

Покачващите се цени на енергията и износа на стоки подкрепиха финансите на Москва, въпреки че западните държави наложиха санкции заради войната в Украйна. Междувременно вносът намалява, тъй като САЩ и техните европейски съюзници се опитаха да изолират руската икономика от глобалната финансова мрежа.

„Нарастващият търговски излишък говори за това, колко добре се отразяват на Русия високите цени на суровините и устойчивото търсене от много експортни партньори. Но това също е симптом за бедствие, тъй като спадът на вноса ще доведе до смущения в цялата икономика“, обясни пред Bloomberg икономистът Скот Джонсън.

Международната агенция по енергетика обяви през май, че Кремъл печели приблизително 20 млрд. долара на месец от продажби на петрол и високите цени са увеличили прихода от износ с 50 на сто.

Междувременно строгият капиталов контрол на Русия превърна рублата в най -добре представящата се валута спрямо долара тази година, въпреки че беше паднала до по-малко от едно пени в началото на войната в Украйна.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ