Как три азиатски страни пребориха коронавируса

Как три азиатски страни пребориха коронавируса

Как три азиатски страни пребориха коронавируса

Изглежда, че няколко азиатски икономики са овладели разпространението на коронавируса на своята територия. Това е постижение, с което малко държави в световен мащаб може да се похвалят, въпреки че на много места мерките за ограничаване на заразата започват да бъдат разхлабвани с цел възобновяване на икономическата активност, пише Си Ен Би Си.

Здравните експерти предупреждават правителствата да не действат прибързано и да не отменят всички правила наведнъж, защото рискът от избухване на нови огнища продължава да е напълно реален, което демонстрират и нови клъстъри на заразата в Китай и Южна Корея.

Въпреки това през последния месец някои азиатски икономики, като Тайван и Хонконг, отчетоха поредица от дни без нови инфекции според данните на университет „Джонс Хопкинс".

Начинът, по който азиатските страни стигнаха до тази точка, е различен, но според експертите техните правителства са реагирали бързо на епидемията заради уроците, които са придобили по време на епидемията от SARS преди по-малко от 20 г.

SARS, или на български ТОРС - тежък остър респираторен синдром, се появи за първи път през 2002 г. в Китай, като той засегна близо 30 страни и територии (повечето от които в Азия), сочат данните на Световната здравна организация.

Новият коронавирус Sars-CoV-2, които причинява COVID-19, също бе регистриран за първи път в Китай. От неговата поява през декември до днес, вирусът е заразил повече от 4 млн. души в 188 страни и територии, според университет „Джонс Хопкинс".

Тайван

Население: Около 24 млн.

Заразени с COVID-19 според данните на „Джонс Хопкинс“ към 17 май:  440 потвърдени случая, 395 оздравели и 7 починали.

Самоуправляващият се остров край бреговете на Китай, който Пекин счита за своя отцепила се провинция, е една от икономиките, успяла да избегне голяма епидемията от кронавируса. Нещо повече, Тайван постигна този резултат на фона на широки въздушни връзки с континентален Китай и без достъп до жизненоважна информация от Световната здравна организация .

Широко цитиран доклад, публикуван през март в Журнала на Американската медицинска асоциация, преписва успеха на Тайван в овладяването на заразата отчасти на използването на технологии и големи данни (big data). Начинът, по които страната изполва технологиите, е следният:

Тя е интегрирала националните си здравноосигурителни, миграционни и митнически бази данни, което позволява на властите да идентифицират потенциалните заразоносители на база на тяхната история на пътувания и клинични симптоми.

Тайван изисква от всички пристигащи и напускащи острова да попълнят онлайн здравна декларация преди отпътуване или при влизане в страната, за да могат те да бъдат разделени на отделни рискови групи от имиграционните служби.

Тези усилия идват на фона на ранните превантивни мерки, сред които затваряне на границите, забрана за износа на маски и увеличаването на производството на медицинско оборудване. Властите в страната също така насърчиха използването на маски месеци преди много други, включително и СЗО, да препоръчат същото.

Ефективността на тези мерки позволи на Тайван да избегне блокирането на икономиката си, като предприятията до голяма степен работят както обикновено. Училищата бяха затворени за по-продължителна зимна ваканция, но в края на февруари бяха отворени отново, макар и с допълнителни предпазни мерки. (продължава на следващата страница)Хонконг

Население: Около 7,5 млн. души

Заразени с COVID-19 според данните на „Джонс Хопкинс“ към 17 май: 1055 потвърдени случая, 1025 оздравели и 4 починали.

Правителството на Хонконг действа сравнително бързо за затягането на граничния контрол, въвеждането на строга карантина и широки мерки за социално дистанциране, включително затваряне на затваряне на правителствени служби и училища, както и отмяна на големи събития на открито.

Мерките бяха затегнати, когато градът, който е специален административен район на Китай, отчете ръст на новите случаи на заразени с COVID-19 през март, след като негови граждани се върнаха от чужбина. В отговор на този ръст на заразените властите увеличиха капацитета за тестване и затвориха фитнес залите и ресторантите.

Хонконг има едни от най-високите нива на тестване в Азия. В града са изследвани 168 291 теста, което прави по 22 448 теста на милион души население, сочат данните на Worldometer.

Някои експерти обаче смятат, че успехcj на Хонконг в борбата с епидемията се дължи на гражданите, които започнаха да носят маски без официален призив за това.

По-рано този месец градът започна постепенно да отваря училища, фитнес зали, кина и барове. Правителството също така разхлаби забраната за събирането на едно място на повече от 4 души, като сега максималният брой е 8. (продължава на следващата страница)Виетнам

Население: Малко над 97 млн. души

Заразени с COVID-19 според данните на „Джонс Хопкинс“ към 17 май: 320 потвърдени случая, 260 оздравели, няма жертви

Според експертите Виетнам, като развиваща страна, която дели граница с Китай, се справя с пандемията много по-добре, отколкото нейните възможности предполагат.

Страната бе сред първите, затегнали мерките за граничен контрол през януари. Правителството също така наложи ранни мащабни карантинни мерки, сред които затваряне на училищата и редица бизнес, сред които ресторантите и фитнес залите.

Според експертите еднопартийното управление на страната и „всеобхватното наблюдение“ е помогнало за ограничаването на разпространението на коронавируса. Това е позволило на властите на страната да наблюдават, идентифицират и изолират потенциалните случаи, без да им се налага да изразходват ограничените си ресурси за програми за масово тестване като тези в Южна Корея и Сингапур.

Въпреки ниския брой на заразените, правителството наложи общодържавно частично блокиране на 1 април, което доведе до преустановяване на обществения транспорт и отмяна на публичните мероприятия, а гражданите бяха накарани да останат по домовете си. Виетнам обаче бе и първата Югоизточна азиатска страна, която започна да разхлабва тези мерки, като това се случи към края на минали месец.

През последните дни Виетнам отчита скок в новите случаи на заразени с COVID-19, които се дължи основно на връщащи се от чужбина граждани на страната, които са поставени под карантина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ