Китайският лидер се срещна с генералния секретар на ООН

Китайският лидер се срещна с генералния секретар на ООН

Китайският лидер се срещна с генералния секретар на ООН

Вчера в Пекин китайският председател Си Дзинпин се срещна с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който бе поканен да присъства на Зимните олимпийски игри в Пекин, предава Радио Китай.

Си Дзинпин подчерта, че Пекин тържествено е поел ангажимент към международната общност да проведе успешни Зимни олимпийски и параолимпийски игри. Домакинството на Китай под мотото „прости, безопасни и вълнуващи олимпийски игри“ предоставя сцена за спортистите от цял свят. Това ще бъде от полза за реализирането на целта за изграждане на „Здрав Китай“ и в същото време ще даде увереност и сила на поразения от пандемията свят.

Си Дзинпин посочи също, че Китай ще продължи да подкрепя ООН, да демонстрира своя цялостен модел и отговорност, както и да дава нов принос за поддържането на световния мир и развитие и изграждането на общност на споделената съдба.

Гутериш поздрави Китай за изключителната церемония по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин. „Китай работи усилено и до момента е предоставил 2 милиарда дози ваксини на света. Това е огромен принос в борбата срещу пандемията. ООН благодари на Китай за твърдата подкрепа. Партньорството с Китай е важен стълб за ООН и многостранността“, каза Гутериш.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ