Нараства зависимостта на Индия от вноса на китайски стоки

Нараства зависимостта на Индия от вноса на китайски стоки

Зависимостта на Индия от вноса на китайски стоки нарасна през 2021 г., движена от повишеното търсене и увеличените доставки на готова електроника и други стоки от Китай. Това съобщи в понеделник вестник The Hindu, позовавайки се на източници в индийското министерство на търговията.

По техни данни, Индия е увеличила вноса си от Китай с 16 милиарда долара миналата година, което показва нарастващата зависимост на страната от внос на много важни стоки от чужбина.

През 2021 г. общият внос на Индия от Китай надхвърли рекордните 97,5 милиарда долара, което представлява значителна част от двустранната търговия, съобщава ТАСС.

Търговията на Индия с Китай се е увеличила с 43% на годишна база до над 125 милиарда долара миналата година, както съобщи Главната митническа администрация на Китай през януари, поради продължаващото търсене на Индия за внос на китайско промишлено оборудване, електроника и химикали. За първи път значителна част от износа на Китай за Индия през 2021 г. са били медицинско оборудване и фармацевтични продукти.

Най-големият износ на Индия за Китай през разглеждания период е желязна руда, памук и други стоки.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ