Русия планира солени глоби срещу финансираните от САЩ медии

Русия планира солени глоби срещу финансираните от САЩ медии

Русия планира да глоби медията „Свободна Европа“ с 5 млн. долара, което е част от нова вълна от мерки в страната срещу медии, финансирани от САЩ, предаде Ню Йорк Таймс.

„Това е въпрос на оцеляване за нас. За нас е очевидно, че руското правителство цели да ни принуди да се оттеглим от страната“, коментира Дейзи Синделар, представител на медията. 

Медийният регулатор в Русия е сигнализирал неколкократно, че има намерение да издаде 130 глоби за това, че „Свободна Европа“ не е означила съдържанието си като „продуцирано от чуждестранен агент“. „Свободна  Европа“ не е спазила задължението за отбелязване на съдържанието като продуцирано от „чуждестранен агент“, защото това ще има катастрофален ефект върху възможността ни да ангажираме аудиторията си“, коментира още Синделар.

Освен глоби медията е изправена през заплахата да й бъдат блокирани интернет сайтовете, както и нейни служители да попаднат в затвор за срок до 2 години. Това се предвижда в поправки в няколко закона, които бяха одобрени в края на 2020 г.

Още през 2017 г. Русия регистрира „Свободна Европа“ и неговите канали в страната като „чуждестранен агент“, след като САЩ изиска финансираните от руското правителство медии да се регистрират според закони против пропагандата. Към 2021 г. 13 от всички 17 „чуждестранни агенти“ в Русия са свързани със „Свободна Европа“. Тези организации трябва да представят отчети на всяко тримесечие и да бъдат подлагани на одити. Според Ню Йорк Таймс руското правителство явно се възползва от временното вътрешно сътресение в „Свободна Европа“, предизвикано от опитите на администрацията на Тръмп през последните месеци да внедри в нея свои политически съюзници.

"Възможно е новата администрация на президента Байдън да предприеме ответни мерки срещу финансираните от Русия медии RT и Спутник", коментира Джейми Флай, бивш ръководител на „Свободна Европа“, уволнен по времето на Тръмп.

От своя страна ръководителят на парламентарната комисия по защита на държавния суверенитет на Русия Алексей Климов обяви, че „Свободна Европа“ следва директни заповеди от Държавния департамент на САЩ и няма нищо общо с журналистиката, а целта й е смяна на политическата система в Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ