Тръмп започна първата си задгранична визита от Рияд

Тръмп започна първата си задгранична визита от Рияд

Тръмп започна първата си задгранична визита от Рияд

Доналд Тръмп пристигна днес в саудитската столица Рияд, която е първата спирка от първото му пътуване в чужбина като президент на САЩ, съобщи Франс прес.

Президентският самолет Еър Форс 1 кацна малко преди 10.00 часа местно време /06.00 ч по Гринуич/ на летище Крал Халед в Рияд, където за посрещането на Тръмп беше разпънат червен килим.

Следобед американският президент ще разговаря с крал Салман и ръководители на Саудитска Арабия. Утре Тръмп ще произнесе пред петдесетина лидери на мюсюлмански държави реч, в която ще отправи призив за единство в борбата срещу радикализма в мюсюлманския свят.

По време на първата си задгранична обиколка американският президент ще посети още Израел, палестинските територии и Ватикана, и ще участва в срещите на върха на НАТО в Брюксел и на Г-7 в Сицилия.

Междувременно шефът на Пентагона Джеймс Матис съобщи, че американският президент е заповядал да се проведе "кампания за унищожаване" на джихадистите в Ирак и Сирия. 

Зададената по този начин операция означава най-вече, че силите на международната антитерористична коалиция вече ще обкръжават позициите на "Ислямска държава", преди да ги атакуват, за да не могат джихадистите да избягат и да се прегрупират другаде, обясни Матис на пресконференция в Пентагона.

"С две думи, нашето намерение е чуждестранните бойци да не се изплъзнат" или най-малкото да бъде силно ограничен броят на онези, които успеят да избягат, заяви Матис. Той изтъкна, че чуждестранните бойци "представляват стратегическа заплаха, ако се завърнат в Тунис, Куала Лумпур, Париж, Детройт или другаде".

Тактическото решение за обкръжаване преди атакуване е една от двете инициативи, предприети от Доналд Тръмп в рамките на плана за ускоряване на кампанията срещу ИД, който му беше връчен в края на февруари от Пентагона, уточни министърът на отбраната, цитиран от международните агенции. Другото решение на президента беше да делегира много повече правомощия на командващите операциите, за да бъде съкратен срокът за вземане на решения. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ