7 правила за безопасност на улицата, на които да научим децата

7 правила за безопасност на улицата, на които да научим децата

7 правила за безопасност на улицата, на които да научим децата

В началото на учебната година много деца тръгват сами на училище и точно към техните родители се обръща експертът по безопасност Кирил Любин. Той споделя правила на поведение, които майките и бащите са длъжни да обяснят на малките ученици и, без да ги наплашват, да им обяснят защо и как да вземат предохранителни мерки, разказва Metro.

Какво трябва да направят възрастните

Преди първото излизане на детето само на улицата си поговорете с него за безопасността и се уверете, че е запомнило всичко правилно. Много е важно то във всеки момент да има връзка с вас, затова въпросът да носи ли телефон не стои. В телефона му запишете своите номера, за да ви открива винаги лесно. Освен това, за да се ориентира по-добре, може да качете приложение, което отразява неговото месторазположение.

Разходете се заедно няколко пъти по маршрута, по който то ще върви от вкъщи до училище и обратно, за да го запомни – така и вие ще знаете за колко време го изминава и да прецените кои са опасните места по пътя му.

Непознатите са опасни

Обяснете на детето, че когато е само, категорично не бива да общува с непознати. Трябва да избягва дори контактът със слабо познати хора, например съседи по двор. Да ходи нанякъде с тях, да се вози заедно с непознати в асансьор или да влиза с тях във входа също му е забранено.

Възрастните не търсят помощ от децата

Обяснете на детето си, че не бива да се отзовава, ако възрастен се обърне към него с молба за помощ, защото възрастните би трябвало да не разчитат на детска помощ и това може да е уловка.

Много възрастните хора са изключение, но и на тях детето не бива да помага самостоятелно – посъветвайте го да се обърне към околните, например към някоя минаваща леля да помогне на бабата да пресече улицата.

Cтой на разстояние

Нека хлапето ви знае, че ако все пак се наложи да разговаря с хора, по-големи от него, е много важно да спазва дистанция от два метра. Тази дистанция, по думите на експерта, е безопасна, защото нападението при такова разстояние не може да стане внезапно и детето ще успее да реагира.

Не се притеснявай

Обяснете, че в случай на опасност, то трябва да се научи да произнася силно фразата: "Ти си непознат, не те познавам." На други формулирвки, като например "Остави ме!" околните може просто да не обърнат внимание, решавайки, че детето просто си изяснява отношенията с родителите. И още: кажете, че не бива да се притеснява да крещи, ако се наложи!

Не гледай в очите

Детето трябва да е наясно, че не бива да позволява да го докосват, а също и че е най-добре да не гледа непознатите в очите - в противен случай, ако чуждият човек е недоброжелател, може да установи зрителен контакт с детето и така да го предразположи. Ако се налага хлапето да говори с възрастен, нека го гледа в областта на слънчевия сплит.

Има помощници

В случай на опасност, например, ако детето се загуби, то трябва да знае към кого да се обърне за помощ. Полиция, банка, магазини, а също и хора с деца - ако му се наложи да търси помощ у непознати, нека избира именно сред тях.

noviteroditeli.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ