Как да разберем дали сме емоционално интелигентни?

Как да разберем дали сме емоционално интелигентни?

За съжаление, емоционалната интелигентност(EQ) продължава да бъде недооценено качество в света на предприемачеството, въпреки ключовата роля, която тя има за цялостното развитието на служителите.

Обяснено по възможно най-простият начин, емоционалната интелигентност представлява способността да осъзнавате и контролирате емоциите си и да разпознавате и разбирате емоционалното състояние на другите. Хората с висока емоционална интелигентност знаят как да „разчетат“ останалите и как да управляват собствените си чувства и начина, по който взаимодействат с другите.

И така, как може да разберете дали сте емоционално интелигентни? Това са няколко знака, който ще могат да ви подскажат отговора на този въпрос:

1 .Знаете как да опишете емоционалните си преживявания.

Още от малки знаем какво означават думите щастлив, тъжен и забавен. Въпросът е в това, дали може да опишете с думи вашите по-сложни емоционални преживявани? Точният и експресивен речник е знак за това, че наистина разбирате собствените си емоции и начина, по който чувствата влияят на вашето държание.

Например, вие може да опишете дадена ситуация като „носталгична“, а не просто като „тъжна“, или да кажете, че изпитвате „безпомощност“, вместо „гняв“.

2. Знаете както вашите, така и чуждите силни и слаби страни

Хората със силно развита емоционална интелигентност са в състояние бързо да разкриват силните и слабите страни на своите служители, но същевременно с това, не се страхуват да признаят собствените си недостатъци. Всеки човек е добър в различни неща и не дотам компетентен в други области. 

3. Лесно разпознавате характера на хората

Припомнете си първите срещи с някои от вашите приятели или служители от екипът ви. Имало ли е случай, в който сте имали „добро усещане“ за някого и какви са отношенията ви с този човек в настощето? Първите впечатления могат да бъдат заблуждаващи, но ако днес сте обграден с отгогворни, честни и позитивни хора, значи имате способността бързо да преценявате техния характер. 

4. Хората идват при вас за съвети и подкрепа

Колко често хората от вашия живот идват при вас за съвет, когато са изправени пред сериозен проблеми? Вие ли сте първият човек, от който търсят подкрепа, когато са попаднали в труден житейски период? Ако отговорът на тези въпроси е „да“, това означава, че те вярват, че няма да ги съдите за техните грешки и, че ще им предложите друга гледна точка, която може да им помогне да преодолеят проблемите си.

5. Знаете кога е дошло времето да продължите напред.

Всички лидери преживяват моменти, в които изпитат гняв, безсилие и неудовлетвореност, но емоционално интелигентните хора знаят как да контролират емоционалното си състояние.

Вие от кой тип хора сте, тези които никога не прощават или тези, които знаят кога да продължат напред? От тези, които не спират да мислят за грешките си или тези, които опитват да забравят за тях възможно най-бързо? Емоционално интелигентните хора имат способността да контролират реакциите си и да отделят миналото от настоящето с лекота.

6. Разбирате чувствата на останалите

Познавате ли кога вашите служители се чувстват напрегнати и претоварени, дори и те да отричат, че имат подобни проблеми? Забелязвате ли когато приятелите ви се държат странно, дори и поведението им да не е толкова различно от обичайното? Единствено хората със силно развита емоционална интелигентност долавят малките детайли, които издават истинските чувства на хората около тях.

7. Открити сте за различни вярвания, идеи и стилове на работа

Не съществува една единствена дефиниция за това, какво означава да бъдеш „истински професионалист“. Има десетки, ако не стотици, идеи и варианти за това, как да бъде завършена дадена задача. Приемате ли чуждите идеи или опитвате да наложите собствените си виждания върху останалите?  Емоционално интелигентните хора са отворени към предложения и са винаги готови да променят своя подход, ако им се покаже, че той не е най-добрият.

 

Джейсън Демерс, основател и главен изпълнителен директор на AudienceBloom, за Entrepreneur.com